Eelke Bakker (109), oudste man van de Benelux, overleden

07 Mei 2020 - 09:19

Eelke Bakker, de oudste man van de Benelux, is in zijn woonplaats Dokkum overleden. Hij is 109 jaar en 280 dagen oud geworden. "Verdrietig, maar ook vervuld van trots en mooie herinneringen, laten wij u weten dat in bijzijn van zijn dierbaren is overleden onze lieve zorgzame vader, schoonvader en fantastische (oude) opa", staat er in de rouwadvertentie.

Foto: Koos Scherjon, RTV NOF

Bakker werd op 28 juli 1910 geboren in Ballum op Ameland. Omdat daar niet veel werk was, verhuisde hij op zijn 18e naar de vaste wal. Hij kwam in Anjum bij een boer aan het werk en later ook in Metslawier. Daarna heeft hij jarenlang bij Rijkswaterstaat gewerkt.

Hij trouwde in Metslawier met Bauktje Sonnema en met haar kreeg hij vier kinderen: drie zonen en een dochter. Zijn vrouw overleed in 2007. Sinds juni 2017 was Bakker de oudste man van Nederland en sinds 2018 fan de Benelux.

De familie heeft een digitaal condoleanceregister geopend, waar mensen een boodschap kunnen achterlaten.

De rouwadvertentie in de Leeuwarder Courant - Foto: Leeuwarder Courant

Burgemeester Johannes Kramer van gemeente Noardeast-Fryslân was een kleine maand geleden nog bij Bakker op visite, om hem een hart onder de riem te steken in deze coronatijd. "We hadden toen een nationaal moment dat er bloemen werden aangeboden aan ouderen, in verband met de coronacrisis. Toen heb ik bij hem voor het raam gestaan en bloemen overhandigd aan zijn zoon. Hij was nog goed bij, hij woonde op zichzelf en kon zich goed redden."

"Hij was een bijzondere man. Dat hoorde ik ook uit verhalen van zijn zoon. Hij heeft altijd hard gewerkt en een man die sterk zijn eigen koers bepaalde." Mensen in Dokkum en omgeving kenden Bakker ook goed, omdat hij altijd door de buurt wandelde. "Hij was wel een beetje een 'beroemdheid'."

Burgemeester Johannes Kramer

Trefwoorden: 
Dokkum Eelke Bakker oudste man
(Advertentie)
(Advertentie)