Anne Hettinga wil voorkomen dat 'te veel reizigers' in bus of trein stappen

Door goede afspraken te maken met werkgevers en scholen voor het voortgezet onderwijs hoopt Arriva-directeur Anne Hettinga te voorkomen dat er in juni te veel mensen tegelijk de bus of trein pakken. Premier Rutte maakte bekend dat het openbaar vervoer na juni weer volgens dienstregeling gaat rijden. Het kabinet wil dat de bedrijven maximaal 40 procent van de reizigerscapaciteit gebruiken. "Dat wordt nog een hele uitdaging", zegt Hettinga.
Hettinga ferfier
Arriva is eerst niet van plan om delen van treinen en bussen af te sluiten om zo het aantal reizigers te beperken. Wel komen er speciale looproutes en voorzieningen in trein- en busstations, om ervoor te zorgen dat de reizigers daar niet dichter bij elkaar hoeven te komen dan op de afgesproken anderhalve meter. In trein of bus is dat niet te doen, en daarom wordt het gebruik van mondkapjes eerst verplicht in het openbaar vervoer. "Daar zullen wij ook op handhaven, reken daar maar op." Voor de eigen medewerkers heeft het bedrijf voldoende mondkapjes op voorraad. De reizigers moeten zelf een mondkapje kopen of maken. Een sjaal of hoofddoek gebruiken als alternatief is niet toegestaan.

Tijdelijk en noodzakelijk

"Na jaren van acties om meer mensen in de bus en trein te krijgen, gaat dit natuurlijk tegen mijn DNA in", zegt Hettinga over coronamaatregelen die met ingang van juni gelden. "Het komt er op neer dat je nog altijd alleen de bus of trein moet pakken als dat echt nodig is en niet om een leuk uitstapje te maken." Het is een tijdelijke, maar noodzakelijke tussenfase, hoopt de Arriva-directeur. "Hoe eerder we dit virus met z'n allen de baas zijn, hoe eerder iedereen weer met het openbaar vervoer kan reizen."

Compensatie?

De coronamaatregelen hebben de openbaar vervoersbedrijven wel veel geld gekost. De afgelopen weken ging het om zo'n 90 procent van de omzet, terwijl de kosten gelijk bleven. "Wij zijn hierover in onderhandeling met het kabinet. Wij verwachten dat we volgende week afspraken kunnen maken over steun en compensatie."
Hettinga is in ieder geval blij met de erkenning van het openbaar vervoer als 'vitale en noodzakelijke' sector door het kabinet. Medewerkers van vervoersbedrijven komen met ingang van volgende week ook in aanmerking voor een coronatest als daar aanleiding toe is, net als onderwijzers. Hettinga vindt dat niet meer dan logisch. "Medewerkers van bus en trein treffen veel meer mensen dan jij en ik en dat moet natuurlijk wel veilig."