"Mooi dat coronamaatregelen worden versoepeld, maar houd afstand: het virus is niet weg"

06 Mei 2020 - 20:34

"Een stevig, maar duidelijk pakket en licht aan het einde van de tunnel." Dat zegt Wim Kleinhuis van de Veiligheidsregio Fryslân na afloop van de persconferentie. "Het belangrijkste is dat wij ons moeten gedragen, zodat de cijfers blijven zoals ze zijn. Wij moeten ons eraan houden, want het virus is niet weg. Er komen iedere dag patiënten bij. Dit duurt wel anderhalf tot twee jaar."

Wim Kleinhuis

Er komt weer leven in de dorpen.

Wim Kleinhuis (Veiligheidregio Fryslân) over het weer toestaan van buitenactiviteiten

Kleinhuis is blij dat de contactberoepen weer kunnen beginnen en dat de buitenactiviteiten voor iedereen weer zijn toegestaan. "Dan komt er weer leven in de dorpen." Verzorgingshuizen experimenteren met een ruimere bezoekersregeling. Het is niet bekend of er ook Friese verzorgingshuizen bij zitten. Kleinhuis zegt er waarschijnlijk op donderdag meer over te weten. Sommige bedrijven, zoals campings, moeten wat langer wachten voordat ze weer open kunnen. gaan "Maar de datum (1 juli) is wel voor de zomervakantie en dan weten we waar we aan toe zijn."

Koning hoareka

Christel Koning van restaurant Hof van de Koning in Heerenveen is redelijk positief. Ze is blij met de versoepeling, maar heeft moeite met het getal van maximaal dertig mensen - inclusief medewerkers - in de zaak. Vooraf reserveren en vragen naar de gezondheid van de gasten doet ze graag. Verder is ze blij met het tweede steunpakket dat er aankomt. Dat is hard nodig voor de horeca.

Nu er vol op de anderhalve meter wordt ingezet, moeten er wel dingen veranderen, zegt Kleinhuis van de Veiligheidsregio. Zo moeten de terrassen groter worden. "Zoals het nu is, kan het niet. Ook op de camping moet men er goed om denken dat mensen anderhalve meter afstand houden."

Trefwoorden: 
coronavirus Wim Kleinhuis
(Advertentie)
(Advertentie)