Coronanieuws 6 mei: In totaal 524 besmettingen, versoepeling van kabinet

06 Mei 2020 - 18:46

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.

  • Volgens de laatste cijfers zijn er in Fryslân 63 mensen overleden aan het virus, en er zijn 524 besmettingen vastgesteld;
  • Er liggen achttien mensen op de intensive care in Fryslân, daarnaast liggen er vijftien coronapatiënten op andere afdelingen;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier;
  • Kijk op de kaart voor de actuele situatie in jouw gemeente.

Dit liveblog is ook in het Fries te volgen.

22:44
Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van woensdag 6 mei over het coronavirus. Dank voor het volgen van dit liveblog. Woensdagochtend is er weer een nieuwe liveblog met daarin het laatste coronanieuws.

20:55
Na 1 juni geen mondkapje op in de bus? Dan riskeer je een boete

Het kabinet heeft ook bekendgemaakt dat wie na 1 juni in het openbaar vervoer geen mondkapje draagt, het risico loopt op een boete. De mondkapjes moeten gebruikt worden omdat het niet overal mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden in bussen en treinen. Mensen moeten zelf mondkapjes kopen of maken, de regering levert ze niet. De medische maskers blijven voor het zorgpersoneel.

Foto: Shutterstock
20:06
Versoepeling van coronamaatregelen: dit is het stappenplan van het kabinet voor de zomer

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben woensdagavond in een persconferentie een 'route' bekendgemaakt voor de zomer. In dat stappenplan worden veel maatregelen langzaamaan versoepeld. Het gaat om het onderwijs, de horeca, het openbaar vervoer en tal van andere sectoren. Wel benadrukt de minister-president dat het onder voorbehoud is en afhangt van hoe het virus zich ontwikkelt.

Bekijk hier het volledige stappenplan met alle maatregelen.

18:51
Extra uitzening 'Fryslân Hjoed'

Om 18.58 uur is der bij Omrop Fryslân een extra uitzending te zien van Fryslân Hjoed. Daarin is de persconferentie te volgen van het kabinet over het coronavirus met daarna de eerste Friese reacties. Dit is live te zien op televisie, radio en internet. Wij spreken aansluitend met Wim Kleinhuis, directeur van Veiligheidsregio Fryslân. In de persconferentie wordt vermoedelijk duidelijk of bepaalde coronamaatregelen worden versoepeld.

De uitzending is net voor 19.00 uur hier te volgen.

18:20
Nieuwe datum Roze Zaterdag in Leeuwarden

Stichting Roze Zaterdagen Nederland heeft een nieuwe datum bekendgemaakt voor de Roze Zaterdag die in Leeuwarden op de planning staat. Deze zou eigenlijk op 20 juni zijn, maar vanwege het coronavirus gaat dit niet meer door. Nu moet de Roze Zaterdag op 19 juni 2021 gehouden worden in de Friese hoofdstad.

Foto: Stichting Roze Zaterdagen Nederland
16:42
Mogelijk mondkapjes in het openbaar vervoer

Er gaan geluiden dat één van de maatregelen die het kabinet woensdagavond bekend zal maken is dat de reizigers in het openbaar vervoer verplichte mondkapjes op moeten hebben vanaf 1 juni. Dat mogen ook niet-medische mondkapjes zijn. Treinen en bussen rijden ook weer meer vanaf 1 juni. Sinds maart wordt er met name gereden voor noodzakelijke ritten, zoals mensen met zogenoemde 'vitale beroepen'.

16:02
CBR-examens

It CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) set fan 11 maaie ôf wer útein mei de praktykeksamens foar bromfytsen en op in letter momint ek mei it 'motorexamen voertuigbeheersing.' It moat wol barre mei de 1,5 meter ôfstân. It is noch net bekend wannear't de oare praktyk- en teory-eksamens wer begjinne kinne.

Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) begint vanaf 11 mei weer met praktijkexamens voor bromfietsen en op een later moment ook met het 'motorexamen voertuigbeheersing'. Het moet wel gebeuren met de 1,5 meter afstand. Het is nog niet bekend wanneer de andere praktijk- en theorie-examens weer kunnen beginnen.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)