Camping De Bosrand in Oudemirdum heeft eigen sanitair bij de plaatsen en dat trekt bezoekers

Het zijn vooral de vogels die lawaai maken op camping De Bosrand in Oudemirdum. De gasten die in grote getalen zijn gekomen, zitten meestal binnen in hun caravan of tent. Het is bijna alsof het een gewoon jaar is voor de eigenaren. En dat steekt hen toch wel een beetje. Want ja, ze draaien omzet. Maar de andere kant is dat mensen worden opgeroepen om thuis te blijven en dat ze er toch even uit kunnen.
Camping De Bosrand yn Aldemardum draait yn coronatiid
"Wij hebben al een aantal jaar geleden besloten te investeren in eigen sanitair bij de staanplaatsen. Mensen willen luxe", zegt Anneke van der Veen. Zij heeft met haar man Sjouke de camping in Oudemirdum. "Thuis woon je ook niet meer als in de jaren 60, dus mag het ook uiteraard". Die investering van toen komt nu goed uit. Uit het hele land komen mensen met de caravan naar de camping toe.
In vader staat met zijn twee zonen de afwas te doen. Op de achtergrond in een klein hokje naast de caravan hoor je dat de moeder ondertussen in de douche staat. "Het is heerlijk om er even uit te zijn. En het is fantastisch dat we hier alles bij de hand hebben", zegt de vader. De theedoek komt weer in de hand om het laatste beetje af te drogen.
"Toen alles begon regende het eerst afzeggingen," zegt Anneke van der Veen. "We kregen telefoon van een gast die bij de grens stond en werd teruggestuurd."
Het zijn de Duitsers die meestal de meer luxe chalets huren. Het gat in de reserveringen werd al gauw opgevuld: "Van 's ochtends half acht tot 's avonds half elf ben ik bezig met het beantwoorden van vragen en het maken van reserveringen. De Duitsers komen graag, maar boeken nu voor later dit jaar."
© Omrop Fryslan
Er zijn ook mensen uit het zuiden gekomen, Brabanders. Anneke van der Veen:"Zij bellen ons en vragen of zij welkom zijn. Dan wil je hen het liefste op een grote plek hebben met eigen sanitair. Zij hebben veel beter door dan wij hoe belangrijk he tis om niet te dicht op elkaar te zitten." Het is niet dat de gezelligheid verdwenen is: "Nee, je ziet op de velden mensen soms in een rondje zitten. Op ruime, dus meer dan anderhalve meter, afstand van elkaar."
Een van de gasten draait de worsten op zijn 'skottelbraai' nog eens om. Hij komt uit Limmen, bij Alkmaar: "Ik wist niet dat het hier zo mooi kan zijn. Alle heuvels, de bossen en het water. Prachtig, je waant je in het buitenland." Hij is hier met zijn huishouding om de net gekochte caravan te testen: "Dat kan nu mooi even. Als het lukt en kan gaan we dan deze zomer wat verder weg. Zo niet dan zijn er dichtbij mooie alternatieven."
Er zijn plannen om de campinga verder uit te breiden. "We hebben alle vergunningen binnen, mar wachten eerst nog even. Pas na de zomer gaan we los. Eerst zien wat dit brengt" zegt Sjouke van der Veen. Tot dat moment hebben ze genoeg drukte. De studerende kinderen zijn nu tijdelijk ook weer thuis. En dat is wel handig zo zegt Anneke: "Die kunnen dan mooi voor het eten zorgen."
Verslaggever Hayo Bootsma op de camping in Oudemirdum
By de resepsje is alles al ynrjochte foar it nije 'gewoan'. © Omrop Fryslan