Dichteres Cato Donker brengt ode aan de zorg op Bevrijdingsdag

05 Mei 2020 - 17:41

Dichteres Cato Donker van Noordwolde brengt vandaag op Bevrijdingsdag een ode aan de zorg. Ze doet dat zoals gebruikelijk op een poëziebord die ze in haar voortuin heeft gezet. "Men beseft niet dat zorgverleners werken in het hol van de leeuw, met gevaar voor eigen leven. Daar heb ik zoveel bewondering en waardering voor."

Het gedicht bestaat uit twee delen. Op het ene bord staat de tekst, op het andere staat een schilderij van een leeuw. Donker onthult het kunstwerk bewust op Bevrijdingsdag: "We leven in een bevrijd land. We zijn vandaag 75 jaar vrij. Maar het is wel een heel andere Bevrijdingsdag. Dat vond ik wel een heel mooi contrast."

De meeste werken van Donker staan verspreid door de gemeente Weststellingwerf, maar dit kunstwerk zette ze in haar eigen tuin. Dat komt ook door het coronavirus. Donker wil ook niet onnodig de deur uitgaan. Ze hoopt dat iedereen die het kunstwerk ziet staan, er kracht uit haalt. "Ik hoop dat ze voelen dat ze gewaardeerd worden, dat dit nogmaals een hart onder de riem is. Dat ze toch hun werk willen en kunnen voortzetten, ondanks dat we angstig zijn. Ik vind het heel fijn als mensen uit de zorg dit lezen, dat het ze mag raken. Dat ze ook voelen dat er een diepe buiging voor ze gemaakt wordt."

(advertinsje)
(advertinsje)