SP stelt vragen over mondkapjesbeleid van provincie Fryslân

05 Mei 2020 - 18:15

De SP-Statenfractie vindt het onverstandig dat provincie Fryslân zelfgemaakte mondkapjes voor de zorg aanprijst. De Provincie publiceerde daarover een video op de Facebookpagina. De SP vindt dat het bericht niet aansluit bij de richtlijnen van het RIVM.

Foto: Shutterstock

De SP kreeg veel bezorgde reacties naar aanleiding van het filmpje. Mensen verbaasden zich over de promotie van de zelfgemaakte mondkapjes, terwijl het RIVM juist vindt dat dit niet genoeg bescherming biedt tegen het coronavirus.

De SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten en roept het college op om de berichtgeving te wijzigen.

"Het is een buitengewoon lastige vraagstelling", legt arts-microbioloog Anne-Marie van Elsacker van medisch laboratorium Izore uit. "Als je puur wetenschappelijk kijkt naar hoe een niet-medisch mondkapje beschermt tegen virussen, dan doen ze dat natuurlijk niet goed genoeg. Maar dat betekent niet dat ze helemaal geen toegevoegde waarde hebben in bijvoorbeeld het openbaar vervoer."

Volgens Van Elsacker is er nog niet genoeg wetenschappelijk onderzoek gedaan om er duidelijke uitspraken over te doen. "Als je een mechanische barrière voor je neus of mond hebt, houdt dat beslist wat tegen. Maar in de zorg moet je er niet met Covidpatiënten mee werken. Het is gewoon een discussie met verschrikkelijk veel facetten."

(advertinsje)
(advertinsje)