liveblog | 5 mei 2020

Coronanieuws van dinsdag 5 mei: Corona vastgesteld in het azc van Sneek

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.
Laatst bijgewerkt: 2 november 2020, 16:17 uur
dinsdag 5 mei 2020
22:45

Eind van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van dinsdag 5 mei over het coronavirus. We zetten nog één keer het belangrijkste nieuws op een rij:
Dank voor het volgen van dit liveblog. Woensdagochtend is er weer een nieuwe liveblog met daarin het laatste coronanieuws.
22:04

Miljoen nieuwe tests voor onderzoek naar groepsimmuniteit

Sanquin gaat een miljoen bloedtests inzetten voor onderzoek naar immuniteit tegen het coronavirus. Het lopende onderzoek wordt zo flink uitgebreid, meldt de bloedbank. Samen met het ministerie van Volksgezondheid heeft de organisatie een miljoen tests binnengekregen uit China.
Het gaat om bloedtesten die de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus aantonen. Die tests zijn extra waardevol, omdat ze volgens Sanquin drie verschillende typen antistoffen meten. De antistoffen spelen alle drie een net iets andere rol in het immuunsysteem. Met de tests kan onder meer worden onderzocht hoe de ziekte zich beweegt door de bevolking en door leeftijdsgroepen.
20:56

Maatreglen voor kappers mogelijk versoepeld

Omdat het kabinet mogelijk de coronamaatregelen wil versoepelen, hebben ook de kappers de hoop dat zij weer mogen knippen. Kapster Aly-Marij uit Leeuwarden: "Iedereen wil het liefst zo snel mogelijk weer worden geknipt."
Aly-Marij heeft de hoop dat ze binnenkort weer van start kan gaan, maar de kapster wil ook niet op de zaken vooruitlopen. "Ik hoop het, maar wij zijn afhankelijk van wat zij zeggen", zegt de kapster over de maatregelen van het kabinet.
19:36

Videodagboek: "Theater is juist in deze tijd en na corona heel belangrijk om elkaar weer op te zoeken"

Gelukkig ligt niet al het werk van theaterregisseur Janneke de Haan stil. In haar vlog voor de serie 'Berjochten út it hert' laat Janneke zien hoe ze achter de schermen bezig zijn met de locatievoorstelling 'Rjocht oer it wetter'.
Janneke de Haan
18:35

Corona in het azc in Sneek

In het asielzoekerscentrum in Sneek is bij een bewoner het coronavirus vastgesteld. Dat meldt een woordvoerder van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Of het om een man of vrouw gaat, is niet bekend.
De persoon is in het azc zelf in quarantaine geplaatst. Volgens de woordvoerder wordt woensdag bekend of er verdere maatregelen nodig zijn. In het azc in Sneek woont een kleine 600 mensen.
16:39

Kabinet versoepelt mogelijk maatregelen voor horeca

Het kabinet versoepelt mogelijk de maatregelen voor de horeca. Er gaan geruchten in Den Haag dat Rutte woensdagavond in een persconferentie zal melden dat terrassen en strandtenten weer opengaan, met ingang van 1 juni.
Corné van de Erve, voorzitter van de Friese afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, vertelt dat hij al de hele dag telefoontjes krijgt van enthousiaste horeca-ondernemers in de provincie. Deze ondernemers zijn er al van overtuigd dat terrassen en strandtenten weer open zullen gaan.
"En dan moet ik dat wel een beetje temperen, want het zijn natuurlijk nog geruchten, want we weten nog helemaal niets. Maar het is wel een fantastisch begin om de horeca weer open te krijgen. Je ziet ook dat gasten al bellen met de vraag of ze al weer kunnen reserveren."