Coronanieuws van dinsdag 5 mei: Corona vastgesteld in het azc van Sneek

05 Mei 2020 - 22:45

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.

  • Volgens de laatste cijfers zijn er in Fryslân 63 mensen overleden aan het virus, en er zijn 521 besmettingen vastgesteld;
  • Er liggen achttien mensen op de intensive care in Fryslân, daarnaast liggen er vijftien coronapatiënten op andere afdelingen;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier;
  • Kijk op de kaart voor de actuele situatie in jouw gemeente.

Dit liveblog is ook in het Fries te volgen.

22:45
Eind van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van dinsdag 5 mei over het coronavirus. We zetten nog één keer het belangrijkste nieuws op een rij:

  • Volgens de laatste cijfers zijn er in Fryslân 63 mensen overleden aan het virus, en er zijn 521 besmettingen vastgesteld;
  • Er liggen achttien mensen op de intensive care in Fryslân, daarnaast liggen er vijftien coronapatiënten op andere afdelingen;
  • Bij een bewoner van het asielzoekerscentrum in Sneek is het coronavirus vastgesteld. Dat heeft een woordvoerder van het COA gezegd;
  • De SP-statenfractie vindt het onverstandig dat provincie Fryslân zelfgemaakt mondkapjes voor de zorg aanprijst.

Dank voor het volgen van dit liveblog. Woensdagochtend is er weer een nieuwe liveblog met daarin het laatste coronanieuws.

22:04
Miljoen nieuwe tests voor onderzoek naar groepsimmuniteit

Sanquin gaat een miljoen bloedtests inzetten voor onderzoek naar immuniteit tegen het coronavirus. Het lopende onderzoek wordt zo flink uitgebreid, meldt de bloedbank. Samen met het ministerie van Volksgezondheid heeft de organisatie een miljoen tests binnengekregen uit China.

Het gaat om bloedtesten die de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus aantonen. Die tests zijn extra waardevol, omdat ze volgens Sanquin drie verschillende typen antistoffen meten. De antistoffen spelen alle drie een net iets andere rol in het immuunsysteem. Met de tests kan onder meer worden onderzocht hoe de ziekte zich beweegt door de bevolking en door leeftijdsgroepen.

20:56
Maatreglen voor kappers mogelijk versoepeld

Omdat het kabinet mogelijk de coronamaatregelen wil versoepelen, hebben ook de kappers de hoop dat zij weer mogen knippen. Kapster Aly-Marij uit Leeuwarden: "Iedereen wil het liefst zo snel mogelijk weer worden geknipt."

Aly-Marij heeft de hoop dat ze binnenkort weer van start kan gaan, maar de kapster wil ook niet op de zaken vooruitlopen. "Ik hoop het, maar wij zijn afhankelijk van wat zij zeggen", zegt de kapster over de maatregelen van het kabinet.

Lees meer: Kappers willen graag weer open, met plexiglas of niet

19:36
Videodagboek: "Theater is juist in deze tijd en na corona heel belangrijk om elkaar weer op te zoeken"

Gelukkig ligt niet al het werk van theaterregisseur Janneke de Haan stil. In haar vlog voor de serie 'Berjochten út it hert' laat Janneke zien hoe ze achter de schermen bezig zijn met de locatievoorstelling 'Rjocht oer it wetter'.

Janneke de Haan

18:35
Corona in het azc in Sneek

In het asielzoekerscentrum in Sneek is bij een bewoner het coronavirus vastgesteld. Dat meldt een woordvoerder van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Of het om een man of vrouw gaat, is niet bekend.

De persoon is in het azc zelf in quarantaine geplaatst. Volgens de woordvoerder wordt woensdag bekend of er verdere maatregelen nodig zijn. In het azc in Sneek woont een kleine 600 mensen.

16:39
Kabinet versoepelt mogelijk maatregelen voor horeca

Het kabinet versoepelt mogelijk de maatregelen voor de horeca. Er gaan geruchten in Den Haag dat Rutte woensdagavond in een persconferentie zal melden dat terrassen en strandtenten weer opengaan, met ingang van 1 juni.

Corné van de Erve, voorzitter van de Friese afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, vertelt dat hij al de hele dag telefoontjes krijgt van enthousiaste horeca-ondernemers in de provincie. Deze ondernemers zijn er al van overtuigd dat terrassen en strandtenten weer open zullen gaan.

"En dan moet ik dat wel een beetje temperen, want het zijn natuurlijk nog geruchten, want we weten nog helemaal niets. Maar het is wel een fantastisch begin om de horeca weer open te krijgen. Je ziet ook dat gasten al bellen met de vraag of ze al weer kunnen reserveren."

Lees meer: Corné van de Erve: "De horeca kon binnen 20 minuten sluiten. Leuke uitdaging om binnen 20 minuten weer te openen"

16:03
16:04
Boalsert op 'e Strún verplaatst naar 2021

De kuiertocht 'Boalsert op 'e Strún' gaat dit jaar niet door. De tocht zou eigenlijk pas po 31 oktober zijn, maar volgens de organisatie is de situatie door het coronavirus te onzeker om te starten met de het voorbereiden van de tocht. De route van 'Boalsert op 'e Strún' loopt door verschillende steegjes, straten, bedrijven en gebouwen. "We pakken de organisatie voor 'Boalsert op 'e Strún' 2021 op zodra de situatie het weer toelaat", schrijf de organisatie.

14:33
Dichter van Fryslân Nyk de Vries heeft drie gedichten gemaakt voor de tentoonstelling 'Oog in oog met Oorlog'
14:01
Landelijke cijfers van het RIVM

Het officiële dodental door het coronavirus is gestegen tot 5186. Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 86 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 89 naar 11.126.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 41.087. Dat zijn er 199 meer dan op zondag. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)