Gedeputeerde Staten vraagt provincie om uitstel voor advies over windpark

Het college van Gedeputeerde Staten heeft in een brief aan de Provinciale Staten uitstel gevraagd voor het regioadvies over het windpark in de Noordzee. Het advies had in september klaar moeten zijn, maar dat is te kort dag.
Wynpark op de Noardsee © Omrop Fryslân
Op de Noordzee komt een groot windpark, waar veel energie opgewekt moet worden. Die energie moet naar de vaste wal. Dat kan naar drie plekken: Burgum in Fryslân of Vierverlaten of Eemshaven in Groningen. Het Rijk bepaalt de plek, maar de provincie is om advies gevraagd. Dat advies moet in september klaar zijn, maar dat is te snel volgens de provincie.

Met inwoners in gesprek

De provincie heeft meer tijd nodig om met de inwoners in gesprek te gaan, laat Poepjes weten. "De provincie kan zich voorstellen dat er nogal wat zorgen zijn over het landschap en de volksgezondheid. Dat soort zaken moeten wij in alle rust bekijken. Als je in september een regioadvies wilt hebben, dan is dat wat te kort door de bocht en we zouden daar graag meer tijd voor willen hebben."
© Omrop Fryslân
Als de energie in Burgum wordt opgeslagen, kan dat ook nieuwe mogelijkheden bieden. Poepjes: "Als er dan toch gebouwd wordt, zouden er ook andere dingen aangelegd kunnen worden, die goedkoper zijn omdat je toch al in de grond graaft of aan het bouwen bent. Er moeten digitale inloopmomenten komen, zodat mensen zich niet overvallen voelen en dat ze hun kunnen laten horen. In dit tijdbestek van corona hebben we daar meer tijd voor nodig."
De provincie wil in elk geval nog een maand extra de tijd hebben om een goed advies aan het Rijk te kunnen geven.