Regels in Italië versoepeld: "Direct een stuk verder gelopen met de hond"

Italië is een van de landen die het hardst is getroffen door het coronavirus. De maatregelen waren er daarom ook strenger en langer van kracht dan in veel andere landen. Sinds maandag mogen de maandag weer meer naar buiten. "Toen ik vanochtend de hond uitliet, heb ik direct een stuk verder gelopen dan normaal", zegt oud-topvolleybalster en Friezin in Italië Erna Brinkman.
Erna Brinkman met haar familie © Eigen foto
Brinkman woont al jaren met haar man en zoon in Italië, ter hoogte van Ancona, in het midden van het land. Het nieuws dat ze weer wat meer mogen, wordt goed ontvangen. "Het is vandaag een halve feestdag", zegt ze. "We mogen onze gemeente weer uit, we kunnen naar plekken waar we al twee maanden niet zijn geweest. En we mogen ons kind meenemen als we de hond uitlaten. Dat voelt na twee maanden als een grote vrijheid", zegt de oud-inwoonster van Sneek.

Niet direct te veel profiteren

Naast het uitlaten van de hond heeft Brinkman zelf nog niet heel veel gebruik gemaakt van die vrijheid. Deels omdat ze haar zoon moest helpen met zijn huiswerk, maar er is nog een reden. "Ze zijn bang dat mensen direct te veel van die vrijheid gaan profiteren. Ik had die behoefte nog niet, dat komt nog wel. Toen ik de hond uitliet kwam ik wel weer wat mensen tegen die ik al lang niet heb gezien, dat voelde wel goed."
Erna Brinkman met haar familie © Eigen foto
Sinds eind maart was Italië op slot en konden mensen niet zomaar de straat op. Bij Brinkman thuis ging het naar omstandigheden goed. "Je hebt wel eens een mindere dag. Maar je ontdekt nieuwe dingen waar je tijd voor hebt. Ik had al jaren geen tijd genomen om een boek te lezen, nu wel. Dus ondanks dat we veel dingen niet mochten, was het goed vol te houden. Misschien heb ik ook geluk dat ik in een huis woon met mensen die rustig zijn."

Onduidelijke informatie

De inwoners van Italië krijgen dus weer wat vrijheid, maar het is niet helemaal duidelijk wat wel mag en wat niet. "Er mogen nu bepaalde dingen, waarvan ik het waarschijnlijk niet weet. En van andere dingen denk ik dat ze mogen, maar dat mag dan juist niet. De informatie is heel verwarrend. En de vooruitzichten zijn ook niet goed voor de toeristische plaats waar ik woon, dus daar maak ik me nog wel zorgen over."
Er zijn altijd mensen die zich er niet aan houden, waardoor wij langer thuis moesten blijven.
Erna Brinkman in Italië
Net als in Nederland werden er in Italië de afgelopen periode veel boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de regels hielden. "Er reed steeds veel politie door het dorp om de mensen onder controle te houden", vertelt Brinkman. "Er zijn altijd mensen die zich er niet aan houden, waardoor wij langer thuis moesten blijven. De laatste twee weken ging wel het beter. De laatste keren dat ik de hond uitliet, ben ik weinig mensen tegengekomen. En kinderen heb ik al weken niet buiten zien spelen."
Ook haar eigen zoon dus niet. Sommige speelplekken zijn wel weer open, maar kinderen moeten een meter afstand van elkaar houden. "Dan kun je dus ook niet echt spelen, zegt m'n zoon. Hij vroeg: 'wat heeft het dan voor zin, als ik niet eens normaal met m'n vriendjes mag voetballen?' Hij mist voornamelijk voetbal en z'n vriendjes daar."

Zware klus voor de scholen

En school doet hij thuis, waar hij les krijgt van zijn ouders. Brinkman: "De school geeft niet zelf les via internet. Ze zetten huiswerk op een speciale site, met af en toe wat uitleg erbij. Wij als ouders moeten onze zoon het jaar doorhelpen. Vanochtend keken we het vak geschiedenis door. Maar het is lastig. Ik denk dat de scholen volgend jaar een zware klus hebben om de kinderen weer wat bij te krijgen met alle stof."
Erna Brinkman in Italië