Wat gebeurt er met de kwalificatie voor het FK en NK fierljeppen?

04 maaie 2020 - 07:50

Het FK fierljeppen is uitgesteld naar 5 september. Het NK staat op 19 september gepland. Maar hoe moeten de ljeppers zich kwalificeren wanneer er deze zomer geen wedstrijden zijn?

Foto: Martin de Jong

De zomer in Fryslân zal er op sportief gebied anders dan anders uitzien nu alle grote evenementen tot 1 september zijn geannuleerd. Geen skûtsjesilen, kaatsen en fierljeppen in augustus. Op diverse manieren proberen Friese sportbonden toch nog iets van het seizoen te maken. Zo heeft de KNKB de PC opgeschoven naar eind september en heeft het Frysk Ljeppers Boun het FK op 5 september en het NK op 19 september ingepland. Maar dat roept ook vragen op. Hoe moeten de ljeppers zich bijvoorbeeld kwalificeren voor deze kampioenschappen wanneer er geen wedstrijden worden georganiseerd deze zomer.

Reactie van de voorzitter van het Frysk Ljeppers Boun, Teije Dijk:

Bart Helmholt wil zich vier jaar na zijn fierljep-afscheid nog een keer plaatsen voor het NK fierljeppen in Burgum. Hij vroeg zijn voormalig coach Arend-Tjeert Hofstee en voormalig conditietrainer Geert Hommes of ze dat traject samen met hem wilden starten. Voorwaarde was wel dat Helmholt het niveau nog kon behalen om de concurrentie aan te gaan met de huidige toppers. Dat werd zaterdag getest tijdens een training op de schansen in Burgum. En het resultaat stemde het trio tevreden.

Reactie Bart Helmholt na de test-training:

(advertinsje)
(advertinsje)