De terugkeer van Joodse kinderen in Buro de Vries

03 maaie 2020 - 11:25

De bijeenkomsten van "De terugkeer van de Joodse Kinderen" gaan niet door dit voorjaar. Geen muziektheater, geen lezingen, geen foto-tentoonstelling. Ook geen 'Dag vol verhalen', die anders op zondag 3 mei gehouden zou worden. Buro de Vries staat deze dag in het teken van de verhalen van Joodse kinderen.

Joodse kinderen, die in de oorlog opgevangen zijn in Friese pleeggezinnen, zouden terugkomen naar Friesland. Uit heel Nederland, soms zelfs uit Amerika of Israël, om elkaar te ontmoeten en hun verhaal te vertellen voor publiek. De coronacrisis gooide roet in het eten.

Jan Binnema gebruikt het liefst zijn Friese naam

Jaap en Tine Binnema wonen op een grote boerderij tussen Ferwert en Blije. Ze hebben geen kinderen. Tot ze eind 1943 de zorg krijgen over een baby van zes weken oud. Een Joods jongetje uit Amsterdam. Het kind blijft bij de Binnema's tot na de oorlog zijn eigen moeder hem weer op komt zoeken aan de Ferwerterryp, en hem mee wil nemen. Dat is niet gemakkelijk. De Binnema's zijn gehecht geraakt aan het jongetje, dat ze 'Jan' hebben genoemd.

Jan Binnema by de pykjes - Foto: Famyljefoto

Beluister hier het verhaal van Jan Binnema

Jan moet wel mee met zijn moeder, maar hij komt elke zomer logeren op de boerderij. 75 jaar later vertelt hij voor het eerst zijn verhaal. Jan Binnema, die liever zijn Friese naam gebruikt dan zijn echte. In Buro de Vries praten we ook met Henke de Jong, die als buurmeisje en later als dienstmeisje kind aan huis was bij de Binnema's.

Katja wist niets over haar familie

Het is 5 december 1943, Sint Nicolaasavond. Een klein Joods meisje van amper twee jaar oud wordt gebracht bij de familie Molewijk aan de Sportlaan in Leeuwarden. Haar naam is Kitty, meer wordt er niet bij verteld. Het echtpaar Gerard en Grietsje Molewijk heeft al twee grote jongens, Sipke van 19 en Aant van 14 jaar. Ze vinden dat het blonde meisje met de blauwe ogen best door kan gaan voor een evacueetje uit Enschede. Sipke komt met een achternaam voor het meisje: De Jong. Het kleine zusje Kitty groeit op bij de familie Molewijk.

Katja (Kitty) doe't se 3 jier wie - Foto: Famyljefoto

Luister hier naar Katja Pront - de Jong

Na de oorlog blijft Katja, zoals zoals ze eigenlijk heet, in Leeuwarden. Dat haar ouders niet Gerard en Grietsje Molewijk zijn, maar Levi Izaak de Jong en Rosa van Tijn, en dat die om het leven zijn gebracht in kamp Sobibor, dat ontdekt ze pas veel later. Lange tijd weet Katja helemaal niets over zichzelf. Niet haar eigen naam, niets over haar ouders noch over de rest van haar familie. Pas wanneer haar foto herkend wordt door een oud-oom, wordt alles stukje bij beetje duidelijk.

Hielke Brouwer hielp meer dan honderd onderduikers

Hielke Brouwer uit Twijzelerheide is een man die niet veel zegt, maar veel doet. Hij is elektriciteitsmonteur en gaat bij de deuren langs om de meters op te nemen. Hij heeft dus een groot netwerk. Zo slaagt hij er in om veel adressen voor onderduikers te vinden. Niet alleen Joodse kinderen, maar ook verzetsmensen of mannen die zich moesten verstoppen voor de Arbeitseinsatz.

(advertinsje)
(advertinsje)