Coronacrisis geeft boost aan botenverkoop, maar verhuurders profiteren niet

02 maaie 2020 - 18:28

De coronacrisis zorgt voor drukte bij botenverkopers. Nederlanners die anders naar het buitenland zouden, zoeken nu om een alternatieve invulling van de vakantie. Verhuurders profiteren daar nog niet van, blijkt uit een rondgang van Omrop Fryslân.

Bij een jachtmakelaar in Haskerdijken is het nu smoordruk. "Het is een beetje dubbel", zegt eigenaar Erwin van Schalkwijk. "Bij ons gaat het heel goed, maar veel andere ondernemers hebben het zwaar."

"Mensen kunnen niet naar het buitenland en besluiten dan toch maar in Friesland op vakantie te gaan", zegt Van Schalkwijk. "Wij proberen ze ook bij collega's een ligplaats aan te bieden, om ze in de provincie te houden."

Normaalgesproken komen er veel klanten uit Duitsland. Die zijn er nu niet, maar dat wordt meer dan goed opgevangen door de Nederlanders.

Boten in Haskerdijken - Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Verslaggever Jeroen Boersma ging op zoek naar een boot

Niet de hele botenbranche profiteert van de nieuwe vakantieplannen in eigen land. De meeste boten van een verhuurbedrijf in Terherne liggen nog steeds aan de steiger.

Eigenaar Alexander van Walsum baalt. "We hebben hier 26 motorkruisers liggen. Daarvan zijn er nu vier op het water." Normaal is rond deze tijd de helft tot driekwart van de schepen verhuurd.

"Nederlanders denken dat het alleen in de zomer mooi weer is"

Normaalgesproken komt zeventig procent van de huurders uit Duitsland, zegt Van Walsum. "Die laten zich nu tegenhouden door een ontmoedigingsbeleid in Duitsland en Nederland."

Anders dan bij de verkoop, zijn er op dit moment niet veel meer Nederlanders die huren. Die komen eigenlijk alleen maar 's zomers, zegt Van Walsum. "Omdat ze denken dat het alleen dan mooi weer is hier, maar dat klopt natuurlijk niet. Dat beeld mag van mij gauw veranderen!"

Het is nog niet zo erg dat Van Walsum in de acute problemen zit. "Als de Duitse annuleringen gecompenseerd worden door Nederlandse aanvragen, dan bestaat het bedrijf in 2021 ook nog wel."

(advertinsje)
(advertinsje)