Leeuwarder kok in 'lockdown' op Filipijns eiland: "De regels zijn streng en de straffen zijn hoog"

02 maaie 2020 - 16:24

Ze waren op wereldreis en zouden zoveel mogelijk landen door. Maar al zeven weken zitten ze vast op een eilandje op de Filipijnen: de Leeuwarder kok Ward de Graaf en zijn vriendin Tirza Dijkstra.

Foto: Ward de Graaf

Sinds september zijn ze onderweg. Ze kwamen aan in de Filipijnse hoofdstad Manilla, toen corona ervoor zorgde dat de wereld in lockdown ging.

Zo snel mogelijk hebben ze toen een binnenlandse vlucht naar het eiland Bohol. Volgens Ward is het beter om daar te zitten dan in een grote stad. En sinds die tijd verblijven ze op het eiland. Op zichzelf een vreemde onderbreking van de reis, maar zich vervelen doen ze niet.

Hermetisch afgesloten

De situatie op het eiland is prima, zegt de Leeuwarder kok, die van oorsprong uit Harlingen komt. Op Bohol zijn er voor zover bekend nog geen coronagevallen.

Dat is heel wat anders dan in de grote stad Manilla. Daar is veel armoede. Mensen wonen dicht op elkaar. Veel Filipijnen willen dan ook graag naar de kleine eilandjes toe, maar die worden hermetisch afgesloten.

Quarantainepas

De Friezen hebben een speciale quarantainepas waar ze de straat mee op mogen. De regels zijn streng en straffen zijn hoog. Zoveel mogelijk thuisblijven geldt dus ook voor het Leeuwarder stel. Ze doen dan ook niet zoveel anders dan wij hier doen. Een beetje netflixen en youtuben.

Foto: Ward de Graaf

Ward de Graaf op de Filipijnen

Ward heeft van de nood een deugd gemaakt. Druk heeft hij het er niet in zijn quarantaine, en in een appgroep met vrienden had hij er een challenge voor een 'kookworkshop' gedaan. Toen hij die online zette, bleek dat een succes te zijn.

Nu heeft hij zijn eigen youtubekanaal opgezet met een 'quarantainekookworkshop'. Daarin maakt hij onder anderen bitterballen.

Ward en zijn vriendin zijn hoe dan ook niet van plan om terug te komen naar Nederland. Als ze uit de lockdown komen, reizen ze weer verder. Wanneer dat zal zijn, daarvan heeft hij geen idee.

Trefwoorden: 
coronavirus
(advertinsje)
(advertinsje)