Coronanieuws van zaterdag 2 mei: Fans veroorzaken chaos bij Cambuurstadion: "Dit is niet normaal"

02 Mei 2020 - 23:30

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Het UMCG is bang voor een tweede infectiegolf, die groter is dan de eerste;
 • Een stickeractie van Cambuur zorgde voor een verkeerschaos bij het stadion;
 • Ondernemers op Vlieland zeggen dat steun van de overheid niet genoeg is om faillissementen te voorkomen;
 • Volgens de laatste cijfers zijn er in Fryslân 62 mensen overleden aan het coronavirus, en er zijn 517 besmettingen vastgesteld;
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier;
 • Kijk op de kaart voor de actuele situatie in jouw gemeente.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

23:01
Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van zaterdag 2 mei over het coronavirus. We zetten nog één keer het belangrijkste nieuws op een rijtje.

 • Een stickeractie van SC Cambuur zorgde voor een verkeerschaos bij het stadion;
 • Supporters hebben ruim 45.000 euro opgehaald voor een juridische procedure tegen de KNVB;
 • Het UMCG denkt dat er in de winter een tweede infectiegolf komt, die groter is dan de eerste;
 • Ondernemers op Vlieland zeggen dat de steun van de overheid niet genoeg is om faillissementen te voorkomen;
 • Botenverkopers profiteren van de crisis, doordat mensen nu niet meer naar het buitenland op vakantie gaan;
 • Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is afgenomen tot onder de 700;
 • Volgens de laatste cijfers zijn er in Fryslân 62 mensen overleden aan het coronavirus, en er zijn 517 besmettingen vastgesteld;
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.

Morgen is er een nieuw liveblog. Op de radio is om negen uur een reportage te horen over kerken die de deuren toch weer open doen.

Op televisie en internet is om tien uur een kerkdienst te zien. Die wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit de Martinikerk in Franeker. De voorganger is Roger Wind.

Op telefyzje en ynternet is om tsien oere in tsjerketsjinst te sjen. Dy wurdt rjochtsteeks útstjoerd út de Martinitstjerke yn Frjentsjer wei. De foargonger is Roger Wind. Hij is geestelijk verzorger bij de GGZ. De liturgie is hier te vinden.

21:38
Henk de Jong: "Dit is niet normaal"

Trainer Henk de Jong vindt het "niet normaal" dat er duizenden mensen af zijn gekomen op een oproep om Cambuur te steunen. Dat zegt hij in een video-boodschap op twitter.

De fans hebben ruim 45.0000 euro opgehaald voor de club. Dat geld is bedoeld voor de juridische procedure tegen de KNVB, die bepaald heeft dat Cambuur volgend jaar niet in de eredivisie mag spelen.

"Dat was een harde klap", zegt De Jong, "maar die klap is nu helemaal weg. Cambuur komt eraan, met syn allen!"

21:04
Suzanne Schulting promoot handen wassen in Heerenveen

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft samen met Sjinkie Knegt meerdere handenwas-stations geopend, in Heerenveen en in Dokkum. Volgens de initiatiefnemers zijn het de eersten van Nederland die in een winkelstraat staan.

Suzanne Schulting in Heerenveen - Foto: Dennis Stoelwinder

"Alleen samen maken we een leefbaar en dynamisch centrum in Heerenveen", zegt initiatiefnemer Eric Zwanenburg.

In Dokkum is Eric Kooistra één van de drijvende krachten. Hij baalt ervan dat de Admiraliteitsdagen dit jaar niet doorgaan. "Maar we willen wel dóór met z'n allen, dus moetje samen oplossingen vinden."

Op de dag dat onderzoek van een mobiliteitsbureau uitwijst dat er steeds meer mensen gaan winkelen, wil hij de bezoekers faciliteren. "Ons uitgangspunt is service aan de bezoekers van Dokkum. Een prettig, gastvrij en schoon straatbeeld hoort daarbij. Daarom kiezen wij voor letterlijk 'clean' handreiniging: zonder papieren handdoekjes, zonder afvalbakken die weer tot zwerfafval leiden."

Linda Verhagen van de GGD zei eerder tegen Omrop Fryslân dat het belangrijk is om de handen goed te wassen. "Dan is dat in de praktijk vaak voldoende om de meeste virussen en bactieriën kwijt te raken.

20:08
"North Netherlands stopped following national advice. Here’s what happened"

Een grote krant in Ierland looft de corona-aanpak in Noord-Nederland, na een gesprek mei viroloog Alex Friedrich van het UMCG. "As the central healthcare node for the whole region, the UMCG was big enough to set policy for the wider north."

Het UMCG ontvangt een coronapatiënt - Foto: ProNews

Toen half maart het nationale beleid alleen testen toestond in ernstige gevallen, testte het UMCG zoveel mogelijk mensen. En Friedrich ging niet alleen af op een beperkt aantal studies, maar hij belde zelf met doktoren in Italië, waar de pandemie toen het ergste was.

"He learned they were spending twice as long in intensive care than Dutch national modelling accounted for", schrijft de Irish Times.

Het UMCG verbood medewerkers buiten de regio te reizen. Een woordvoerder zei tegen Omrop Fryslân dat dat verbod nog altijd geldt.

'Winter is coming'

Het UMCG bereidt zich nu al voor op de winter. Volgens de krant is dat seizoen het ergste voor mensen met een luchtweginfectie. Friedrich verwacht een tweede infectiegolf, die erger wordt dan de eerste.

Hij zegt tegen de krant dat er meer beschermingsmiddelen nodig zijn, meer bedden op de intensive care, meer zorgmedewerkers, en meer diagnostiek, in alle ziekenhuizen van het land.

18:28
Botenverkopers profiteren van coronacrisis: "Mensen zoeken alternatieve vakantieplannen"

Bij een jachtmakelaar in Haskerdijken is het nu smoordruk. "Het is een beetje dubbel", zegt eigenaar Erwin van Schalkwijk. "Bij ons gaat het heel goed, maar veel andere ondernemers hebben het zwaar."

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Nederlanners die anders naar het buitenland zouden, zoeken nu een alternatieve invulling van de vakantie. Verhuurders profiteren daar nog niet van, blijkt uit een rondgang van Omrop Fryslân.

De meeste boten van een verhuurbedrijf in Terherne liggen nog steeds aan de steiger. De eigenaar baalt. "We hebben hier 26 motorkruisers liggen. Gewoonlijk is driekwart van de schepen verhuurd, maar nu zijn er maar vier op het water."

17:25
Fries in Vietnam verloor bijna al zijn omzet: het land zat 14 weken op slot

Vietnam zat in een totale lockdown, maar nu worden de regels weer versoepeld. Fries om utens Geert-Jan Vaartjes is manager van een resort in het land. Hij is blij dat hij weer iets kan doen.

Toeristen met mondkapjes in Vietnam - Foto: EPA/ANP

Geert-Jan Vaartjes fanút Vietnam

Vaartjes verloor door de lockdown 95% van zijn omzet. "Het is super om weer gasten te ontvangen en mensen in het hotel te hebben", zegt Vaartjes.

De restaurants in het land zijn ook weer open. Er mogen niet meer dan 20 gasten naar binnen, maar die hoeven geen anderhalve meter afstand te houden.

Vietnam zat 14 weken lang op slot. "Maandag gaan de scholen weer open. Het reizen in Vietnam begint nu weer, er komen weer wat vluchten uit Hanoi en Ho Chi Minhstad."

16:31
Minder dan 700 coronapatiënten op de IC's in Nederland: "Het gaat de goede kant op"

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is afgenomen tot minder dan 700. Dat meldt de NOS. "De totale IC-bezetting is met 1098 patiënten in Nederland weer binnen de normale capaciteit", zegt Ernst Kuipers.

Foto: ANP

Kuipers is de voorzitter van het landelijk netwerk voor acute zorg. "Dit geeft ruimte aan de IC-medewerkers om enigszins op adem te komen."

IN totaal liggen er in Nederland 680 coronapatiënten op de IC. Op de Duitse IC's liggen nog eens 28 Nederlanders. Het totaal staat dus op 708. Een dag eerder was dat nog 745.

"Minder dan 700 is een prachtig getal", zegt Diederik Gommers, van de Nederlandse vereniging voor intensive care. Volgens hem kan er in veel ziekenhuizen volgende week weer geopereerd worden.

Foto: NOS

Eerder deze wek werd al duidelijk dat onderen het ziekenhuis van Sneek de operatiecapaciteit weer opschaalt. Daar zijn nu drie van de zeven operatiekamers in gebruik. Dat worden er straks vijf.

16:13
Bitterballen bakken in 'lockdown' op de Filipijnen: het eiland is hermetisch afgesloten

Een kok uit Leeuwarden zit al zeven weken vast op de Filipijnen. Met zijn vriendin was hij op wereldreis, toen de coronacrisis losbarstte. Sinds die tijd verblijven ze op het eiland.

Foto: Ward de Graaf

Op het eiland is de situatie heel anders dan in hoofdstad Manilla. Daar is veel armoede. Mensen wonen er heel dicht bij elkaar. Veel Filipijnen willen dan ook graag naar de kleine eilandjes toe, maar die zijn hermetisch afgesloten.

De kok heeft van de nood een deugd gemaakt. Hij heeft zijn eigen youtubekanaal opgezet, mat een 'quarantainekookworkshop'. Daarin maakt hij onder anderen bitterballen.

14:53
Stickeractie zorgt voor gekkenboel bij Cambuurstadion: "Het staat aan alle kanten vast"

Cambuur had wel verwacht dat er wat belangstelling zou zijn voor de stickeractie in het stadion, maar dat het zo druk zou worden, dat had de club niet verwacht. Supporters mogen met de auto door het stadion rijden, als ze een donatie doen voor de juridische kosten, die de strijd om promotie naar de eredivisie met zich meebrengt.

Er is zoveel belangstelling voor, dat straten rond het stadion afgesloten zijn, en er staan verkeersbegeleiders.

Mensen die een donatie doen, krijgen daar een sticker voor. "Cambuur komt eraan", staat er op. Er zijn 3.000 stickers, maar een woordvoerder van de club is bang dat dat niet genoeg zal zijn.

Cambuur voelt zich gedupeerd door een besluit van de KNVB, dat besloten heeft dat de Leeuwarden niet promoveren naar de eredivisie, nu de competitie afgebroken is. Cambuur had een voorsprong van 11 punten. De club wil het conflict graag bespreken op een ledenvergadering van de KNVB, maar het is niet duidelijk wanneer dat zou kunnen. Vrijdag dient de rechtszaak tegen de KNVB.

14:06
Eke Jouwsma (100) heeft een coronaverjaardag in Sint Nicolaasga

Familie en zorgpersoneel in Doniahiem zong buiten voor haar, op anderhalve meter afstand. Ze kreeg ook een gedachtenisboom en de burgemeester Fred Veenstra sprak haar toe.

Foto: Douwe Bijlsma
Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)