Epke Zonderland over Hans van Zetten: "Dankzij hem gaat turnen leven"

"En hij staat!" Is een term die bij veel Nederlanders in het geheugen staat. Epke Zonderland wordt Olympisch kampioen in 2012 en Hans van Zetten is de commentator. Nu heeft hij een boek geschreven. Over Epke, maar vooral ook over de turngeschiedenis, over de zusjes Wever en over Yuri van Gelder.
Kijk hieronder naar de reportage met de boekoverhandiging:
Ynternetrepo Van Zetten
De boekoverhandiging vindt plaats in de haal waar Epke op dit moment traint. In een fitness-zaal, die nu toch leeg staat. Daar overhandigt Van Zetten het boek aan Epke en de zusjes Lieke en Sanne Wevers. Van Zetten is natuurlijk geen trainer geweest van Epke, toch is hij wel belangrijk geweest voor Epke. "Heel belangrijk uiteindelijk. Hij is niet direct bij mijn carrière betrokken, maar indirect 'onlosmakelijk' eigenlijk wel. Als jongetje was hij er ook al bij om te melden wie de toppers waren. Hij is dé stem om het over te brengen op het publiek."
Volgens Epke is Van Zetten heel goed in het overbrengen van de spanning en technische kwaliteiten van de turners. "Mensen die er dan niet bij kunnen zijn, kunnen dan toch genieten via de tv. Dat ze het dan toch zo intens kunnen beleven. Hans van Zetten kan dat als geen ander overbrengen. Hij kan heel mooi de woorden vinden om het ook over te brengen. Hij komt uit het turnen, hij weet precies wat er bij ons in het hoofd gebeurt en dat brengt hij heel goed over aan de kijker. Hij weet veel over de sport. Over de geschiedenis en het ingewikkelde van het turnen."

Olympische titel in 2012

Epke werd in 2012 Olympisch kampioen in Londen. Nederland keek met spanning naar een historische oefening. Een oefening die eindigde met de woorden van commentator Hans van Zetten. "'En hij staat' heb ik al heel vaak gehoord ja. En het blijft mooi." Maar er is meer mooi aan het moment, want volgens Epke is het moment dat hij ook echt stond, op de grond, voor zichzelf ook het mooiste.
"Het moment dat ik stond, had meer invloed op het moment dat ik hoorde dat ik goud pakte. Ik wilde natuurlijk mijn oefening zo goed mogelijk turnen en het moment dat ik stond, of dat ik sta, hij staat zeg maar, dat heeft op mij de meeste indruk gemaakt. Wat dat betreft is het heel mooid at de mensen thuis dat ook als het moment beleefd hebben."
Kijk hier naar Epke zijn beeld van de commentator Hans van Zetten:
Epke oer Hans van Zetten
Hans van Zetten kreeg direct na de oefening in 2012 al de vraag om een boek te schrijven. "Ik ben echter geen schrijver, maar een commentator. Er kwamen echter al snel twee schrijvers (Marijn de Vries en Lidewey van Noord, red.) die het wilden schrijven." Van Zetten maakte direct na de oefening van Epke een beslissing. "Ik werd gevraagd voor allerlei talkshows, maar ik heb toen gezegd dat ik dat niet wil. Er zijn zulke mooie verhalen over de turners zelf te vertellen. Zo veel mooie beelden van de turners. Daar moet het over gaan en zij moeten op de voorgrond staan."

"Jonge turners inspireren"

Toch heeft Van Zetten het boek geschreven. "Omdat ik ook hoop dat jonge turners het lezen. En geïnspireerd worden door de verhalen. Natuurlijk heb ik een hoofdstuk over de dag dat Epke Olympisch kampioen werd. En over de zusjes Wevers. Maar ook verhalen van vroeger. Over mijn zus. Zij was een wereldtopper, maar is veel te vroeg overleden. Maar ik heb ook het verhaal van Yuri van Gelder, die weggestuurd werd tijdens de Spelen van 2016 in Rio gereconstrueerd."
Kijk hier naar het interview met Hans van Zetten:
Hans van Zetten
"Oef", zo begint Sanne Wevers na de vraag hoe belangrijk Hans van Zetten geweest is. "Ik kan me al bijna niet herinneren dat Hans er niet bij was. Hij is gewoon de stem van onze sport." Lieke Wevers: "Hans is gewoon met de hele reis die wij hebben afgelegd meegegaan. Een commentator is daarbij heel erg belangrijk. De prestaties zijn belangijk en nodig om iets teweeg te brengen. Maar een goede commentator kan het extra overbrengen. Ik denk dat iedereen zal beämen dat zijn passie daarin erg mooi is."
Over de eventuele opvolging van Van Zetten: "Dat wordt nog een hele klus," zo zegt Sanne. "Hans is Hans. Ik kan me niet voorstellen dat Hans vervangen kan worden. Degene die daarna komt heeft hele grote schoenen te vullen."
Kijk hier naar het interview, met Lieke en Sanne Wevers:
Wevers suskes oer Van Zetten