GGD: Geen nieuwe coronasterfgevallen, twee nieuwe positieve tests

Er zijn de afgelopen 24 uur in Fryslân geen nieuwe coronasterfgevallen gemeld. Dat meldt GGD Fryslân. Het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus blijft daarom staan op 62. Er zijn wel twee nieuwe positieve tests bij gekomen. Van 512 Friezen is nu bevestigd dat ze het virus hebben opgelopen. "We zitten al minstens een week strak onder de tien positieve tests, dus het gaat hartstikke goed in Fryslân. Je ziet dat we ons met z'n allen goed aan de maatregelen houden", licht Margreet de Graaf van GGD Fryslân toe.
GGD Fryslân © GGD Fryslân
Het aantal coronabestemmingen en -sterfgevallen valt vanaf het begin van de uitbraak mee in het Noorden. Hoogleraar microbiologie Alex Friedrich van het UMCG in Groningen pleit voor verschillende maatregelen voor verschillende regio's. Hij noemt het als voorbeeld dat kappers in het Noorden weer voorzichtig het werk kunnen oppakken, wel met een mondkapje. Dat zou als voordeel hebben dat je dan kan zien of het verruimen van de maatregelen effect heeft of juist averechts werkt.

GGD stelt tegenovergestelde aanpak voor

De GGD'en hebben echter een tegenovergestelde aanpak voorgesteld. De Graaf: "In lijn met wat Alex zegt, zou er regionaal verschil kunnen ontstaan, maar dan omgekeerd. Daarbij zou er zoveel mogelijk worden genormaliseerd en daar waar het opvlamt gaan we dan weer even terug naar de oude maatregelen."
Daarbij zou iedereen zijn leven weer zo goed mogelijk kunnen oppakken en voorkomen kunnen worden dat mensen uit gebieden waar de maatregelen niet zijn verruimd afreizen naar plekken waar dat wel het geval is. "Maar uiteindelijk is het aan het OMT (Outbreak Management Team, red.) wat ze willen adviseren aan de minister-president."
Margreet de Graaf van GGD Fryslân over de nieuwste cijfers
Margreet de Graaf zegt geluiden te hebben gehoord dat de maatschappij voor de zomer weer wordt opengesteld. "Het kan best dat er per week of drie weken weer een beroepsgroep aan de gang kan. Maar dat hangt ook af van hoe iedereen de regels naleeft. Hoe strakker we met ons er met z'n allen aan houden, hoe meer er weer open kan."