Bestrijding eikenprocessierupsen in Westellingwerf alweer in volle gang

De eikenprocessierups komt er weer aan. Om te voorkomen dat mensen er soms wel twee weken lang klachten van hebben, proberen gemeentes al heel lang de beestjes op tijd tegen te houden. Eerst met chemische bestrijdingsmiddelen, maar sinds een paar jaar worden er minuscule kleine eitjes ingezet. Ook in de gemeente Weststellingwerf zijn ze druk bezig met de bestrijding van de rups. "Het probleem is hier behoorlijk groot", zegt Bert van Lubek van de gemeente.
Bestriding ikeprosesjerûpen yn Weststellingwerf alwer yn folle gong
De aaltjes worden met een vloeistof in de bomen gespoten, waarna ze zich tegoed doen aan de rups. Die behandelmethode werkt alleen 's avonds en 's nachts, want overdag drogen de aaltjes te snel uit in de zon en kunnen ze hun werk niet doen.
Weststellingwerf heeft sinds 2017 echt last van de eikenprocessierups. "Het heeft denk ik wel met het klimaat te maken. We hebben echt wel veel preventieve maatregelen genomen, maar desondanks was er in 2019 in heel Nederland een enorme uitbraak van eikenprocessierupsen. Even ter vergelijking: we hebben in 2018 2.000 nesten geruimd en in 2019 8.000 nesten. Alleen al in Weststellingwerf", zegt Van Lubek.
Bestrijding van eikenprocessierupsen in Wolvega © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Volgens Van Lubek is het een utopie om te denken dat we nu helemaal van de rups afkomen. "Helemaal weg zou wel het mooiste zijn. Hij hoort hier eigenlijk niet en we hebben een hele boel andere mooie nachtvlinders", zegt Van Lubek.
"We hopen dat we hem op den duur wat in kunnen perken. Met name met natuurlijke manieren, met biodiversiteit. Dat we bloembollen planten, dat we meer bloemen in de bermen krijgen. Dat trekt sluipwespen en sluipvliegen aan. Op die manier kunnen we op een neatuurlijke wijze de eikenprocessierups bestrijden", aldus Van Lubek.

Vlinderstichting

Niet iedereen vindt het bestrijden van de rups met aaltjes een goed idee. Volgens de Vlinderstichting is deze biologische manier van bestrijding helemaal niet zo positief als het lijkt. "Deze middelen doden ook de rupsen van ruim honderd soorten onschadelijke nachtvlinders, die op hun beurt weer een belangrijke voedselbron zijn voor vogels", zegt de stichting. De stichting roept gemeentes daarom op alleen gebruik te maken van deze methode als het echt niet anders kan.
Verslaggever Willem de Vries keek bij de bestrijding van de rups in Weststellingwerf