Coronacrisis kost hogeschool NHL Stenden vijf miljoen euro

NHL Stenden verwacht dat de coronacrisis de hogeschool zo'n vijf miljoen euro gaat kosten. In dat bedrag wordt rekening gehouden met een lagere instroom van nieuwe en buitenlandse studenten en ook het wegvallen van inkomsten uit onderzoek. Voorzitter Erica Schaper van het college van bestuur verwacht dat NHL Stenden de komende tijd goed naar de kosten moet kijken.
Coronakrisis kostet NHL Stenden 5 miljoen euro
Het college van bestuur van de hogeschool heeft een aantal scenario's laten doorrekenen. Schaper: "Het is voor een groot deel koffiedik kijken. We kunnen wel zien dat veel onderzoek in opdracht gestopt is, projecten die niet doorgaan. Die geldstromen missen we. Plus dat er een lagere instroom gaat zijn." Toch plaatst ze al een kanttekening: "Wat wij hebben valt in het niet bij andere sectoren zoals de horeca en het toerisme. Daar gaan de inkomsten in één keer naar nul."

Verlies te dragen

De verwachting is dat NHL Stenden het verlies kan dragen. Eenvoudig wordt dat echter niet, zegt Erica Schaper: "We kunnen wel wat hebben, maar we zijn niet een hogeschool met dikke bankrekeningen. Het gaat iets vragen van de organisatie. We zullen zuinig aan moeten doen en naar de kosten moeten kijken."
Er is constant overleg met alle betrokken partijen. Zo willen de hogescholen en universiteiten samenwerken om te kijken of ze kunnen worden gecompenseerd voor het wegvallen van het onderzoek en de verwachte lagere instroom van studenten.
Het onderwijs op afstand loopt goed, zegt Schaper. Het lukt de docenten redelijk goed via internet contact te houden met studenten en zo ook college te geven. Toch heeft ze al zorgen over de studenten: "We merken dat ze zitten met financiële problemen, dat ze betalingsachterstanden krijgen. Veel zijn hen zijn bijbanen in de horeca kwijt. Het jammere is dat wij ze als hogeschool niet kunnen helpen. Het gaat al heel snel om hele grote bedragen."
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Het is een van de dingen die Schaper en haar andere collega's van andere universiteiten en hogescholen steeds aankaarten bij het ministerie van Onderwijs. "Maar ook hier in het Noorden bij de Economic board Noord-Nederland, bij VNO-NCW. Ondernemers kunnen best wel iets met studenten die ze in dienst hadden. Maar we praten er ook over met de gemeente Leeuwarden. Om te kijken of zij iets kunnen doen."
Er wordt ook hard gewerkt aan plannen voor de heropening. De verwachting is nu dat het kabinet op 13 mei bekend gaat maken dat er in kleine groepjes op hogescholen weer wat mogelijk is. "Het zou dan gaan om 10 tot 15 procent van onze studenten. We kijken dan eerst naar bijvoorbeeld studies waar interactie echt nodig is. Of onderzoek in een laboratorium. Wat duidelijk is nu is dat we toegaan op een soort hybride vorm: deels fysiek, deels online", zegt Schaper.
Na de zomervakantie is waarschijnlijk meer mogelijk. "Maar niet iedereen. We denken aan shifts. Twee tot drie op een dag. Dus de college's uitspreiden over de dag zodat je niet iedereen tegelijk binnen hebt."

Logistieke vragen

Er is ook een logistiek vraagstuk dat moet worden opgelost. De studenten reizen met het openbaar vervoer. Schaper: "Op Terschelling is dat probleem met 400 studenten anders dan in Leeuwarden. Daar heb je het over twaalfduizend studenten die komen. Dat soort aantallen staat gelijk aan een groot evenement. Binnen de gebouwen moet je dan denken aan gescheiden looprichtingen."
Er zal tevens rekening moeten worden gehouden met de aankomende eerstejaars. "Contact is juist dan heel erg belangrijk. Dit is wel een vraagstuk dat vraagt om goede oplossingen. Daar werken we hard aan."
Alle lessen die nu worden geleerd, worden meegenomen naar komend schooljaar. Zo kunnen veel college's gemakkelijk online worden gegeven. "Die kennis die we daar hebben opgedaan kunnen we blijvend benutten."
Verslaggever Hayo Bootsma