Kinderen in Akkrum maken kijkdozen voor 75 jaar vrijheid: "Bedacht door mijn kleindochter"

30 apr 2020 - 11:29

De meeste activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid gaan door de coronacrisis niet door, maar in Akkrum willen ze dit bijzondere jaar niet aan zich voorbij laten gaan. De Doarpskeamer heeft daarom opgeroepen om een kijkdoos te maken met vrijheid als thema. De dozen komen voor de ruiten van winkels in het dorp te staan. "Er is zelfs een winkelier die zijn hele etalage vrij heeft gemaakt", zegt Agnes Kruiper van de Doarpskeamer.

Het idee voor de kijkdozen is bedacht door een van de kleindochters van Hennie Sixma van de Doarpskeamer. "Maar ze zei: 'Dat is wel een moeilijk woord, bevrijding. Vrijheid, daar kan ik wel wat mee.' Toen zijn ze begonnen en nu hebben we die actie uitgezet voor alle kinderen in het dorp. Willen jullie nadenken over wat jullie vrijheid is en kunnen jullie dat laten zien in een kijkdoos?", zegt Sixma.

Klein gaatje, groot probleem

De kijkdozen zijn vanwege de coronamaatregelen echter wel wat anders dan anders. "Er zit normaal maar een heel klein gaatje in. Dat was eigenlijk een groot probleem voor ons, want dan gaat iedereen er heel dicht voor staan en dat moet nou eigenlijk ook weer niet. Dus toen hebben we bedacht dat we een kant van de doos eruit halen. Zodat mensen voor de ramen langs kunnen lopen en het ook goed kunnen zien", zegt Sixma.

Er zijn al vier kijkdozen binnengekomen bij de Doarpskeamer. De kinderen hebben nog één dag om ze in te leveren. "We zijn heel benieuwd en nieuwsgierig hoeveel er gaan komen", zegt Kruiper. "We hebben een goede samenwerking met de basisscholen. De ouders hebben ook allemaal een uitnodiging gekregen om met de kinderen de kijkdozen te maken."

Verslaggever Johanna Brinkman in gesprek met Hennie Sixma en Agnes Kruiper van de Doarpskeamer

Een van de kijkdozen - Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

De bedenkster van dit alles, Hanna, kwam op het idee toen ze op de fiets zat. "Toen zag ik ergens voor een huis een kijkdoos staan. Er stond een vrouw voor en die werd er helemaal blij van. Toen dacht ik dat is wel een goede actie voor kinderen om te doen. Toen heb ik dat aan mijn oma verteld en iedereen vond het een goed idee, dus toen hebben we dat gedaan", zegt Hanna.

De kijkdoos van Hanna - Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Hanna heeft zelf haar kijkdoos, 'Hanna's vrijheidstuin' genoemd, ook al helemaal klaar. Dit is zeg maar mijn tuin waar alle dingen die ik leuk vind, inzitten. Dingen doen die ik leuk vind, daar is reizen een van", zegt Hanna, die daarvoor ook al een idee heeft. "Heel ver weg is wel leuk, Amerika ofzo. Dat lijkt mij wel cool."

Hanna hoopt dat haar actie een succes zal worden. "Ik hoop dat heel veel kinderen een kijkdoos zullen maken en dat ze nadenken over wat vrijheid is. Ik ben heel benieuwd wat ze gaan maken", zegt ze.

Verslaggever Johanna Brinkman in gesprek met Hanna en haar zusje Jitte

(advertinsje)
(advertinsje)