Houden studenten het hoofd boven water? "Ik word gecompenseerd door mijn ouders"

Studenten hebben nog geen duidelijkheid of ze financiële steun krijgen van het kabinet. Minister van Engelshoven zei woensdag in het debat in de Tweede Kamer dat ze eerst wil onderzoeken hoe groot de groep is die door de coronacrisis studievertraging oploopt. Veel partijen in de Tweede Kamer maken zich erg zorgen over de gevolgen van de crisis op studenten. Ze vinden dat de groep waar nodig steun moet krijgen. Maar hoe gaat het nu met de studenten, nu ze al tijden niet in de gebouwen mogen komen?
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
"Het gaat wel goed. Ik zit wel op deze kleine studentenkamer met heel veel studenten om mij heen. Dat is wel apart, want we zijn nu 24/7 bij elkaar", zegt Janne Dam, bestuurskundestudente aan de Thorbecke Academie.

Tentamens

Voor de studenten is de eerste tentamenperiode in de coronacrisis nu voorbij. Janne kijkt daar met gemengde gevoelens op terug. "Het ging goed, maar ik heb mijn uitslagen nog niet binnen. Ik ben nu aan het leren voor een hertentamen en ik merk dat ik me goed kan concentreren thuis. Wat ik wel merk is dat ik tijdens het tentamen minder gefocust ben. Dus dat is lastig", zegt Janne.
Volgens haar heeft dat te maken met de manier waarop het tentamen wordt afgenomen. De studenten maken het tentamen in hun eigen omgeving op de computer. Speciale software houdt in de gaten of ze zich aan de regels houden. "Ik weet tijdens het online tentamen niet zo goed waar ik moet kijken en wat nou precies als fraude bestempeld wordt", zo zegt Janne.
"Dat is heel onduidelijk, wat precies als fraude bestempeld wordt. Je moet ook toestemming geven aan dit programma om je gezicht op te nemen, anders loop je studievertraging op. Het is lastig dat er geen alternatieve manier zijn om tentamens te maken, bijvoorbeeld open-boek-tentamens of tentamens in kleinere groepjes", vindt Janne. "Maar het is wel lekker dat je nu het tentamen gewoon lekker thuis in je pyjama kan maken."

Financieel

Door de coronacrisis hebben veel studenten geen werk meer. Daarnaast maken sommige studenten extra kosten omdat ze door de crisis studievertraging oplopen. "Ik heb er persoonlijk zelf geen last van omdat ik goed gecompenseerd word door mijn ouders. Dat is mazzel. Dat heeft niet iedere student. En ik leen bij Duo", zegt Janne.
Janne is blij wanneer ze weer naar school toe kan. "Ik mis mijn collegastudenten. Bij onze bestuurskunde-opleiding hadden we heel veel interactie. We hadden heel veel debatjes en discussies onderling en we keken filmpjes over Tweede Kamer-debatten. Wat wel een hele mooie oplossing is, is dat de Thorbecke-academie een soort van online café heeft opgericht. Dinsdag en donderdag hebben we dan een café met docenten erbij en dan hebben we dus wel die discussies", aldus Janne.
Verslaggever Hayo Bootsma in gesprek met studente Janne Dam