Coronanieuws van 30 april: Financiële problemen bij gemeenten en hogeschool door coronavirus

30 apr 2020 - 20:25

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.

  • In Fryslân zijn tot nu toe in totaal 62 mensen overleden aan het coronavirus en 510 mensen zijn positief getest;
  • Er liggen 47 coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen (19 op de intensive care en 28 op de andere afdelingen);
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier;
  • Bekijk op de kaart de actuele situatie in jouw gemeente.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

19:15
Antoinette de Jong mag weer trainen in Thialf: ze is beter voorbereid dan ooit tevoren

Nederlandse topsporters kunnen vanaf donderdag weer gebruik maken van verschillende trainingscentra, als zij maar wel de richtlijnen van het RIVM volgen. Onder andere het turncentrum in Heerenveen en schaatsstadion Thialf zijn weer open voor topsporters. En daar is schaatsster Antoinette de Jong erg blij mee.

"Je wilt het doen zoals het altijd gaat, dus het is fantastisch dat Thialf nu weer open is", zegt Antoinette de Jong. Ze zou eigenlijk op vakantie gaan naar Curaçao. "Maar door corona gaat dat niet door. Je zit steeds thuis, maar daardoor begin ik eigenlijk beter aan het seizoen dan ooit tevoren."

Antoinette de Jong over het opengaan van Thialf

18:17
Bestuurder ziekenhuis Sneek: "Komt weer wat leven in het ziekenhuis"

Het lijkt erop dat de druk op de ziekenhuizen elke dag verder afneemt. Het aantal coronapatiënten op de intensive care is donderdag weer lager dan een dag eerder, zo meldt het RIVM. Dat betekent voor het Antonius ziekenhuis in Sneek dat ze de normale zorg langzamerhand weer wat kunnen oppakken.

"In het ziekenhuis is het de afgelopen weken heel raar stil geweest voor ons", vertelt bestuurder Sandra Timmermans. "Een beetje beklemmend zelfs. Alles wat niet noodzakelijk was, hebben we een paar weken geleden stilgelegd."

It Antonius Sikehûs yn Snits - Foto: Omrop Fryslân, Jitze de Vries
17:50
Directeur van Veiligheidsregio Fryslân, Wim Kleinhuis

Live FH Wim Kleinhuis

17:20
Bedrijven op Terschelling dreigen om te vallen

Bedrijven op de Waddeneilanden hebben zwaar te lijden onder de maatregelen tegen het coronavirus. De toerist blijft weg en daarom komt er amper geld in het laatje. De ondernemersvereniging op Terschelling vraagt de lokale banken om steun. De gemeente probeert wat te helpen door belastingen uit te stellen, maar het meeste komt toch op de mensen zelf neer. "Er dreigen ook mensen om te vallen," zegt burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld.

Undernimmers op Skylge yn coronatiid

17:10
Coronacrisis kost hogeschool NHL Stenden vijf miljoen euro

NHL Stenden verwacht dat de coronacrisis de hogeschool zo'n vijf miljoen euro gaat kosten. In dat bedrag wordt rekening gehouden met een lagere instroom van nieuwe en buitenlandse studenten en ook het wegvallen van inkomsten uit onderzoek. Voorzitter Erica Schaper van het college van bestuur verwacht dat NHL Stenden de komende tijd goed naar de kosten moet kijken.

Lees hier het volledige verhaal over NHL Stenden.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena
16:50
Gemeenten in zwaar weer

De coronacrisis zorgt voor grote financiële problemen bij veel Nederlandse gemeenten. Bij meer dan een derde staat het water aan de lippen. Gemeenten moeten ondernemers helpen in deze tijd, maar dat is lastig nu ze zelf ook in zwaar weer zitten. "Voor veel gemeenten dreigt de artikel 12-status, dan kom je onder controle van de provincie. En ik ben bang dat dit ook in Fryslân gebeurt," zegt Maarten Offinga, die commissielid bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten is.

Offinga is naast wethouder in Súdwest-Fryslân ook commissielid Financiën bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Hij weet er dus veel vanaf. "Vorige week hadden we een gesprek met de commissie, daarin heb ik ernaar gevraagd. En je hoort het overal, in zoveel gemeenten gaat het slecht. Er zijn zelfs gemeenten met liquiditeitsproblemen die niet eens geld hebben om bepaalde zaken te betalen."

Hij kan duidelijk uitleggen hoe de financiële moeilijkheden zijn ontstaan. Offinga: "Een mooi simpel voorbeeld: wij krijgen in de gemeente Súdwest-Fryslân heel wat toeristen over de vloer. Vaak levert dat aan toeristenbelasting zo'n 2,5 miljoen op. Maar als de helft van de toeristen niet meer komt, dan is er zo een gat van 1,2-1,3 miljoen euro in de begroting."

De Wetterpoarte yn Snits - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda
16:30
Campingeigenaren hebben het moeilijk

Campingeigenaars hebben het moeilijk deze meivakantie, dat geldt ook voor de campings op de Waddeneilanden. Lege terrassen, annuleringen voor vakanties en een groot gat in de inkomsten. Waar sommige campings de deuren volledig gesloten hebben, zijn er ook eigenaars die de camping nog wel open hebben voor gasten. "Wij hebben 116 caravans en chalets, waarvan nu ongeveer tien procent bezet is", zegt Hans Schroo van vakantiepark Eldorado.

Lees hier het hele verhaal over campings en vakantieparken.

Camping Kooi op Skylge - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
16:12
Uurtje winkelen bij kringloop in Grou

De kringloopwinkel in Grou gaat weer een beetje open. De zaak is zeven weken gesloten geweest en krijgt steeds meer vragen van mensen wanneer ze weer kunnen komen. Mensen kunnen via de website reserveren en kunnen dan een uur winkelen. Ze moeten zich dan wel aan de coronamaatregelen houden. Mensen kunnen vanaf dinsdag ook weer spullen inbrengen.

15:41
Filmpjes BF'ers voor jongeren op Instagram

Jongerenwerkers in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben een filmproject opgezet om de jongeren in beide gemeenten een hart onder de riem te steken. Zij hebben bekende Friezen gevraagd of zij filmpjes willen opnemen, om jongeren te laten zien hoe zij omgaan met alle veranderingen door de coronacrisis. En ze geven ook handige tips. De 'CoVideo's' komen op Instagram, YouTube en Facebook, alle weken één. Wie er behoefte aan heeft, kan ook online contact zoeken met de jongerenwerkers van Tytsjerksteradiel. Die zijn alle donderdagavonden vanaf zeven uur te vinden op Instagram.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)