liveblog | 29 april 2020

Coronanieuws van 29 april: Twee nieuwe coronasterfgevallen, vier nieuwe positieve tests

Volg hier het laatste nieuws rondom het coronavirus.
Laatst bijgewerkt: 30 april 2020, 06:23 uur
22:05

Wapendropping Wandeltocht verplaats naar volgend jaar

De Wapendropping Wandeltocht die voor 2 mei op de planning stond, gaat dit jaar niet door. Dat heeft Hessel Bouma van de Stichting Wapendropping Wandeltocht bekendgemaakt. Op 1 mei 2021 wil de organisatie het opnieuw proberen. "Het is ons nu bij de handen afgebroken, zoals zo veel evenementen. Helaas het doet ons zeer, maar gezondheid is leidend", schrijft Bouma. De tickets zijn volgend jaar weer geldig. Daar waren al 3.000 van besteld. Bouma schrijft verder: "We hopen dat de 85 toneelspelers, de 75 verkeers- en parkeerwachten weer mee willen doen. Ook dat een Dakota weer 20-25 Britse parachutisten om 1 uur gaat droppen op de 4 dropvelden langs de route."
De wandeltocht volgt het spoor van de wapens die in de Tweede Wereldoorlog in De Deelen gedropt zijn. Startpunt is ook De Deelen, met verschillende afstanden via Aldeboarn, Grou en Wirdum. Onderweg zou er van alles te zien zijn, zoals toneel en parachutisten.
© Stichting Wapendropping Wandeltocht
21:10

Sportclubs zijn blij dat ze weer kunnen beginnen

19:35

Telefooncirkel helpt eenzame ouderen in coronatijd

Seniorenkoepel Osif en Zorgbelang hebben een oplossing bedacht die de eenzaamheid een beetje tegen moet gaan: een telefooncirkel. Jan Kloosterman is het aanspreekpunt Hij begint de cirkel aan het begin van de dag en eindigt die aan het einde ook weer. "Ik ben 80 en woon alleen. Niet dat ik niets te doen heb, maar het is heel goed", zegt Kloosterman over het bellen.
Kloosterman: "Het is mooi dat mensen hun verhaal kwijt kunnen. Maar ook mensen die iets nodig hebben, bijvoorbeeld iemand die even boodschappen kan doen. Ik ben ook altijd actief geweest en heb in veel verenigingen gezeten. Dus ik ben zelf wel in de weer. Maar in Fryslân is er een heel groot deel van de ouderen niet digitaal. Ook veel die niet goed kunnen lezen en schrijven. Dat vergeet men wel eens."

Dankbaar werk

Hij maakt mooie dingen mee aan de telefoon, zegt hij. "Er was een vrouw uit Leeuwarden die bijstand kreeg en het niet zo ruim heeft. Haar wasmachine was stuk gegaan. Ik zei: daar is in Leeuwarden een regeling voor, om wat extra geld te krijgen. Ik heb haar naar de gemeente doorverwezen. Afgelopen zondag belde ze mij op: 'Wat ben ik blij, ik heb een nieuwe wasmachine. En de gemeente heeft het betaald. Mijn geluk kan niet op.' Dat zijn van die kleine dingen die je tegenkomt. Dat is hartstikke dankbaar werk."
Nico Smits uit Heerenveen heeft een visuele beperking en is een van de deelnemers. "Het is leuk dat er even contact is. Er ontstaat een cirkel omdat mensen weer even betrokken raken bij elkaar en vertellen wat hen bezig houdt. Hoe kom je de dag door? Wat zijn de plannen? Maar ook wel diepe gesprekken, over bijvoorbeeld ziekte."
Jan Kloosterman en Nico Smits
18:14

Geen TOF-vakanties voor mensen met beperking: 'de koning wil het niet hebben'

De stichting TOF Vakanties in Grou organiseert vakanties voor mensen met een beperking. Die vakanties in juli en augustus kunnen niet doorgaan omdat 1,5 meter afstand houden daarbij niet mogelijk is. Een heel zwaar besluit, niet alleen voor de organisatie, maar ook voor de mensen die op vakantie zouden.
Hille van der Molen zit in zorglocatie 't Buurtsje in Bolsward en is een van de mensen met een beperking die op vakantie zou dit jaar. Zijn broer Ype van der Molen legt uit wat dit voor hem betekent: "Het is zo belangrijk voor hem, het is echt zijn vakantie. Een weekje weg, maar hij geniet er echt van. Op dit moment kunnen ze niets, de dagbesteding ligt stil. Het is anders een hoogtepunt in zijn jaar."
Lees hier: het hele verhaal van TOF Vakanties en Hille
Een uitstapje van TOF in 2017 © TOF Vakanties
17:56

Ook het voetbal gaat van start: verslaggever Willem de Vries was bij de jeugd van SWZ Boso

Ook Fryslân's jongste voetballers mogen vanaf vandaag weer trainen. Dat doen ze onder andere in Sneek, bij voetbalclub SWZ Boso. Voorzitter Frank Slob: "Het is prachtig wat hier gebeurt. Alles is weer actief op dit ogenblik. "
Het afgelopen weekend moest de club zich voorbereiden op het opengaan. Daarvoor kregen ze richtlijnen van het NOC*NSF. "We hebben het heel snel kunnen gebruiken, er staan logische dingen in", zegt Slob. Dat vinden ook de trainers. "De instructies zijn: handen wassen, thuis het toilet gebruiken", vertelt één van hen. Ook is er een looproute aangelegd, en natuurlijk wordt ook bij SWZ Boso de anderhalve meter in acht genomen.
Dat de club voor de jeugd nu weer open mag, is vooral voor de kinderen een feest. Want, zoals één van hen zegt: ze hebben hun vrienden uit het voetbal al een hele tijd niet gezien.
Verslaggever Willem de Vries op locatie
16:43

Het wordt weer drukker op de wegen: de provincie wil weten waarom

De provincie begint woensdag met een enquête onder bestuurders. Doel is om te zien wat de coronacrisis voor invloed heeft op het autorijden van mensen. In de eerste week van de lockdown zag de provincie dat één derde minder auto's op de provinciale wegen rijden. Maar zes weken later wordt het langzaamaan weer drukker.
It wurdt wer drokker op de diken: de provinsje wol witte wêrom