Zorgmedewerkers in verpleeghuizen bereiden zich voor op coronabesmettingen

Normaal gesproken geeft Klaas Vaatstra les op het Friesland College, maar de school is dicht en dus maakt Vaatstra zich nu op een andere plek nuttig. Hij geeft covid-trainingen aan zorgmedewerkers van verpleeghuizen van Meriant.
© Omrop Fryslân
De training is voor alle medewerkers die op de afdelingen werken.Dus verpleegkundigen, verzorgende IG, 'woon-leef'-assistenten, stagiaires, maar ook schoonmakers. "In de cursus vertellen we hoe je Covid kunt herkennen en wat je kunt doen als een bewoner Covid heeft", vertelt Klaas. Hij legt ook uit hoe je een mondkapje goed op doet en hoe je moet omgaan met beschermende kleding.
De uitbraak van het coronavirus neemt in verpleeghuizen steeds sneller toe. Het aantal sterfgevallen loopt op naar duizend. Het uiteindelijke cijfer ligt hoger, omdat slechts de helft van de verpleeghuizen in Nederland de gegevens hebben doorgegeven.
Het is belangrijk dat ook zorgmedewerkers in verpleeghuizen goed op de hoogte zijn over hoe te handelen met Covid. Medewerkers van Meriant Zorggroep kunnen alles online leren in een e-learning-pakket dat het bedrijf heeft samengesteld, maar toch is er onder de medewerkers behoefte aan training. Zo kunnen ze de vragen waar ze mee zitten direct stellen.

"Door de trainingen komt de rust onder de verpleegkundigen terug"

Elly van Veen is een van de verpleegkundigen van woonzorgcentrum Anna Schotanus in Heerenveen. Ze heeft de training een paar weken geleden al gevolgd. "Ik heb dat als heel prettig ervaren. Natuurlijk hebben we als verpleegkundigen ervaring met besmettelijke ziektes, maar Covid is weer heel anders. Het is een heel herkenbaar virus als je het een keer hebt gezien, maar het heeft zo'n grillig verloop." Van Veen merkt dat haar collega's door de trainingen weer rustiger worden. "Mensen kunnen nu al hun vragen stellen en dat neemt zorgen weg."

"De vragen zijn veel meer praktijkgericht"

Vaatstra vindt het bijzonder dat hij nu niet voor de klas, maar voor een groep zorgprofessionals staat. "Normaal heb ik te maken met studenten. In een klaslokaal zitten ze in groepjes en je wilt ze activeren. Dat kan nu niet." Aan iedere training kunnen niet meer dan vijftien mensen meedoen. Die moeten allemaal anderhalvemeter van elkaar af zitten en interactiviteit is geen optie, want je mag elkaar niet aanraken. De trainingen zijn dus abstract. Daarbij hebben mensen die al in de zorg werken hele andere vragen dan leerlingen. "Ze hebben al ervaring, dus de vragen zijn veel praktischer. Bijvoorbeeld hoe je met familieleden moet omgaan die tóch naar het verpleeghuis komen terwijl dat niet mag of bij wie je terecht kunt als je over het virus wilt praten."