Zevenvoudig fierljepkampioen Bart Helmholt denkt aan comeback

Zevenvoudig Fries- en Nederlands fierljepkampioen Bart Helmholt zette in 2016 een punt achter zijn indrukwekkende carrière. Hij heeft alles wel een keer gewonnen, maar er ontbreekt nog één ding: een sprong over de 22 meter. Vier jaar na zijn afscheid wil hij nog één keer alles uit de kast halen om zijn grote droom waar te maken. Dat zou dan moeten gebeuren op het NK in Burgum op 19 september.
Bart Helmholt tinkt oan fierljep-come back
Bart Helmholt (37) heeft na zijn fierljepcarrière zijn energie gestoken in training voor 'De Sterkste Man'. En met succes: in 2018 en 2019 won hij zilver op het NK tot 105 kilo. Inmiddels maakte hij op trainingen in Burgum en op de Nederlandse Fierljep Manifestatie (NFM) jaarlijks nog wel een paar fierljepsprongen. En dat gaat nog steeds soepel.

Fitter dan ooit

Hij voelt zich inmiddels fitter dan ooit, en dat bracht hem op de gedachte om het ljeppen weer op te pakken. Komende winter had Helmholt overleg met zijn oud-coach Arend-Tjeert Hofstee en zijn oud-krachttrainer Geert Hommes. Ze kwamen overeen om als team nog één keer alles uit de kast te trekken voor de grote droom van Helmholt: over de 22 meter ljeppen.

Helmholt op jacht naar record

In een aantal trainingen wil Helmholt bepalen op zijn niveau nog goed genoeg is om de concurrentie aan te gaan met toppers als Nard Bransdma, Oane Galama, Thewis Hobma en Ysbrand Galama. Want hij doet alleen mee als hij ook echt kan ljeppen voor de records en hoofdprijzen.

FK en NK uitgesteld naar september

Het fierljepseizoen kan vanwege het coronavirus niet in mei van start gaan. Grote evenementen zijn tot 1 september afgelast. Het Frysk Ljeppers Boun (FLB) heeft in overleg met de Nederlandse Fierljep Bond (NFB) daarom besloten om het FK en het NK te verplaatsen naar 5 en 19 september.
Bart Helmholt over zijn mogelijke comeback
In 2017 maakte Omrop Fryslân een documentaire over de fierljepcarrière van Bart Helmholt. In Fryslân DOK is onder de titel 'Ik wol alles winne' te zien hoe Helmholt afscheid nam van het fierljeppen.