Stage in een verpleeghuis in coronatijd: "Je denkt er wel even extra over na"

28 apr 2020 - 11:01

Samantha Pereira Arias liep, voor haar studie op het Friesland College, stage op een dagbesteding voor mensen met een beperking, toen haar werd gevraagd om bij te springen in verpleeghuis Maeykehiem in Langweer. Daar was een aantal coronabesmettingen vastgesteld en ze konden wel mensen gebruiken. Hoewel Samantha de gevaren zag, besloot ze het toch te doen.

Foto: Eigen Foto Samantha

De grootste twijfel voor Samantha was eigenlijk niet de angst voor het virus, maar dat ze haar officiële stage moest opzeggen om bij de coronapatiënten aan de slag te kunnen. "Om kruisbesmetting te voorkomen, kon ik niet beide blijven doen. In overleg met mijn docent heb ik toch ja gezegd. Het was echt een unieke kans om ervaring op te doen."

Niet bang voor besmetting

De vierdejaars studenten was zelf niet bang voor besmetting: "Ik loop daar met bescherming rond en we hielden ons heel strikt aan de richtlijnen van de RIVM. Dus eigenlijk voelde ik me daar veiliger dan bijvoorbeeld in de supermarkt." Maar Samantha had wel haar twijfels over wat het betekende voor haar omgeving. "Mijn vriend haalde mij elke dag op van mijn werk en daar ben ik wel even bang voor geweest."

Coronavrij

Sinds een week is haar werkplek weer coronavrij, maar de maatregelen blijven hetzelfde. Samantha: "Bezoek is nog steeds niet mogelijk en we zijn nog steeds constant aan het ontsmetten en houden ons aan alle richtlijnen." Toch maakt ze zich daar op haar werk niet druk over. "Op het moment dat je naar je werkt gaat, denk je er wel extra over na. Maar je bent bezig de bewoners te helpen en je doet gewoon je werk."

Geen spijt

De studie ligt op dit moment deels stil. Stagelopen kan niet en lessen worden online gehouden. Samantha wil zeker door met haar studie en wil niet fulltime aan de slag blijven. Toch heeft ze geen spijt van haar besluit om tijdelijk aan de slag te gaan op een plek waar corona was uitgebroken. "Als je kijkt naar wat ik in de afgelopen maand heb geleerd... Dat is echt ongelofelijk."

Samantha Pereira Arias ging aan de slag in verpleeghuis Maeykehiem

(Advertentie)
(Advertentie)