Dichte horeca heeft gevolgen voor onbetaalbare sectoren

Nu de horeca dicht is, merken ook veel andere sectoren de gevolgen ervan. De aardappel- en de sauzensector bijvoorbeeld, die blijven nu met veel van het spul zitten. Om wat van dat overschot kwijt te raken, gaan patatkarren de hele maand bij vitale sectoren langs om patatjes met saus uit te delen.
De patatkraam stond onder andere bij verzorgingstehuis Saxenoord © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Zo stonden de patatfabriek Lamb Weston/Meijer uit Kleaster-Lidlum en de Franeker sausspecialist Levo bij allerhande verzorgingstehuizen in de gemeente Waadhoeke. Want van de gewone omzet missen ze een groot deel. "Dat komt doordat het merendeel van de horeca plat ligt", zegt Simon Rollingswier van Levo. "Dat heeft enorm veel impact voor heel veel ondernemers, ook voor ons."

Gevolgen voor de hele keten

De hele keten merkt de gevolgen. "We werken samen met zoveel bedrijven, daar heeft het allemaal invloed op", seit Rollingswier. "Dat is bizar. Als de horeca minder open is, heeft dat effect op ons, op de horecagroothandels, op de leveranciers van snack, leveranciers van verpakkingsmaterialen, noem maar op. De impact is groot."
Wat het voor Levo nou betekent dat een groot deel van de omzet wegvalt, dat weet Rollingswier nog niet. "We hopen dat we geen afscheid moeten nemen van werknemers. De eerste prioriteit is dat iedereen gezond blijft. Daar doen we alles aan. En verder proberen we het bedrijf zo goed als mogelijk draaiende te houden."

Verschillende verhalen

Van collegebedrijven hoort Rollingswier verschillende verhalen. "Sommige ondernemers zijn helemaal gesloten, daar komt helemaal geen omzet binnen. Anderen missen 70 tot 80% van de omzet. En een aantal ondernemers, die puur gericht zijn op bezorgen en afhalen, hebben naar eigen zeggen niets te klagen."