Wylde Swan-zeiler: "Wij hadden het hier veel mooier dan jullie in Nederland"

26 apr 2020 - 16:57

"Wij hebben feestjes gehad aan boord, we hebben geleerd over het zeilen en we hebben gewerkt aan onze persoonlijke leerdoelen. En als ik dan hoor dat hier iedereen 1,5 meter afstand moet houden." De 17-jarige Tymon uit Terherne was een van de 25 leerlingen aan boord van de tallship de Wylde Swan. De zeilreis is door de uitbraak van het coronavirus heel anders gelopen dan gepland.

De 25 leerlingen, de docenten en de bemanning stapte acht weken geleden in Sint Maarten op de Wylde Swan. Doel was om zes weken lang te zeilen in het Caribisch gebied. Maar na anderhalve week moesten ze koers wijzigen. Want landen als Cuba en Jamaica lieten het schip niet toe in de havens.

Ik heb helemaal geen idee hoe Nederland er nu uit ziet.

Tymon

En dus moesten ze terug naar Nederland, het land dat ze half februari verlieten. "Ik heb helemaal geen idee hoe Nederland er nu uit ziet", zegt Tymon. "Want ik heb het nog niet met mijn eigen ogen kunnen zien. Ik denk dat de snelwegen wel minder druk zullen zijn. Verder heb ik echt geen idee."

Sneu en boos

Toen de leerlingen te horen kregen dat de reis niet meer zou verlopen als gepland, waren sommigen sneu en boos. Want uiteindelijk was de enige optie terugzeilen over de oceaan naar Fryslân, in plaats van met het vliegtuig van Sint Maarten naar Nederland.

"Ik vond het wel jammer, want we gingen niet naar Cuba. En dat land had ik graag willen zien", vertelt een enthousiaste Tymon. "Maar wij hebben het hier fantastisch gehad. Met alle mensen aan boord heb ik een speciale band opgebouwd. En eigenlijk heb ik door corona een nog spannendere reis gekregen dan waar ik me voor had ingeschreven."

Tymon is geboren en getogen in Terherne, daarom vond hij het ook fijn dat de Wylde Swan zondag aankwam in Harlingen. "En niet in Scheveningen of zo."

Over zijn familie en de situatie in Nederland heeft hij zich geen moment druk gemaakt. "Totaal niet. Ik heb vertrouwen in de politiek van Nederland en ik denk dat we hier goed uit gaan komen. In de geschiedenis hebben we vaker dit soort dingen meegemaakt en altijd overwonnen. Dus ik denk dat dat deze keer ook goed gaat lukken."

Momenten van 'oh help!'

De ouders van Tymon hebben het net wat anders beleefd. Ze konden de reis van hun zoon volgen met een geotracker. Een keer per week kregen ze een update van de rederij. En ze hadden briefcontact met Tymon."Dat was heel erg leuk, omdat je dan leest hoe leuk hij het heeft op het schip. Aan de andere kant probeerden wij, ondanks alle toestanden om ons heen, toch een leuke, opgewekte brief terug te schrijven. Maar natuurlijk waren er momenten dat we dachten: 'oh help!' En dan kun je niks doen. Alleen maar hopen en vertrouwen op de bemanning dat het allemaal goed komt."

Zijn ouders konden hem uiteindelijk weer in de armen sluiten in de Harlinger haven. "Hier hebben we heel erg naar toegeleefd", zegt de vader.

De nieuwe realiteit

Als Tymon weer terug komt bij zijn huis in Terherne, staat er in de straat een heel comité om hem te verwelkomen. Zijn ouders hebben erop gewacht. Veel buren zullen op het erf staan met slingers en spandoeken. "Natuurlijk staat iedereen in de straat op 1,5 meter afstand van elkaar. Niet alleen omdat dat veilig is, maar ook om Tymon alvast te laten wennen aan zijn nieuwe realiteit."

En Tymon kijkt uit naar wat eten. "En dan ga ik een biertje drinken. Douchen en lekker in de zon zitten. En daarna vertel ik de familie alle wilde verhalen die ik heb meegemaakt."

(advertinsje)
(advertinsje)