Amelanders hangen maand lang bevrijdingsvlag uit

De 92-jarige Willy Elgersma-Walda heeft dit weekend de eerste Amelander bevrijdingsvlag gekregen uit handen van de bevrijdingsvlagcommissie op het eiland. Burgemeester Leo Pieter Stoel was ook bij de overhandiging. Op Ameland hangen straks een maand lang 300 van die bevrijdingsvlaggen.
Willy Elgersma-Walda en Pieter Jan Borsch © Persbureau Ameland
Een groep Amelanders is maanden bezig geweest met de voorbereidingen op een groot bevrijdingsfeest op Ameland. Dat zou van 5 mei tot 6 juni duren. Op 3 juni is het precies 75 jaar geleden dat de laatste Duitsers van Ameland vertrokken en 6 juni is de dag van D-day, de aankomst van de geallieerden in Normandië. Het grote feest kan door het coronavirus niet doorgaan, en daarom heeft de werkgroep een vlag gemaakt.

Aangekomen toen de Duitsers vertrokken

De dag dat de laatste Duitsers vetrokken van Ameland, kwam Elgersma-Walda als 17-jarig meisje naar het eiland, met haar vader, moeder en broer. Toen ze arriveerden, zagen ze twee vrachtschepen met Duitse manschappen vertrekken naar Terschelling. Haar vader werd de eerste naoorlogse burgemeester van het eiland, tot 1955.
Willy Walda, het meisje zonder hoed, naast haar vader met baret, daarnaast haar moeder © Eigen foto
Elgersma-Walda woont nog steeds op Ameland. Ze trouwde en kreeg er kinderen. Ze woont nog zelfstandig in het centrum van Nes. Haar man, Simon Elgersma, overleed twee jaar geleden. Voor het uithangen van de vlag en het plaatsen van de mast in de vlaggenmasthouder vraagt ze de laatste jaren hulp. Op 4 en 5 mei hangt ze de Nederlandse vlag uit en een dag later de nieuwe bevrijdingsvlag. Elgersma-Walda is ontzettend blij met de doek.

Canadezen, niet Amerikanen

Op de vlag staan de vlaggen van Ameland, Canada en Engeland afgebeeld. De inspiratie voor het ontwerp komt van een speld in het Museum Sorgdrager. Die speld is met de hand gemaakt en daarop staat een schildering van drie vlaggen: de Amerikaanse, de Engelse en de Amelander. De commissie van de bevrijdingsvlag heeft gekozen voor de Canadese, omdat zij in 1945 op het eiland waren, en niet de Amerikanen.
De commissie van de bevrijdingsvlag, Willy Elgersma-Walda en burgemeester Leo Pieter Stoel © Persbureau Ameland
Inmiddels zijn er 300 vlaggen op het eiland verkocht. Ze worden deze dagen en begin volgende week bezorgd. Het is de bedoeling dat de mensen de vlag een maand lang uithangen: van 6 mei tot en met 6 juni. De commissie heeft nu 40 extra vlaggen besteld, voor het geval er nog meer mensen een vlag willen hebben.