Uit het Omrop-archief: documentaires over de Tweede Wereldoorlog

25 apr 2020 - 13:03

Dit jaar vieren we dat Fryslân 75 jaar geleden is bevrijd. Met een sobere viering op 15 april is er onlangs bij stilgestaan en in de aanloop naar 4 en 5 mei zal er nog wel meer aandacht zijn voor de Tweede Wereldoorlog. Door de jaren heen heeft Omrop Fryslân vele documentaires gemaakt over onderwerpen die met die oorlog te maken hebben. We halen zeven pareltjes uit het archief tevoorschijn.

Herman Zilverberg - Foto: Omrop Fryslân

"Ik huil van binnen"

In 2002 maakte Herman Zilverberg, geboren in 1920 en wonend in Drachten, een reis terug naar Auschwitz het kamp waar hij in 1945 een paar maanden gevangen was geweest.

Hij doet feitelijk verslag van wat hij heeft meegemaakt, terwijl hij door het voormalige concentratiekamp loopt. Huilen doet hij niet bij zijn herinneringen aan de verschrikkingen. "Ik huil van binnen", zegt hij..

Bekijk hier de documentaire.

Toos en Antje - Foto: Omrop Fryslân

"Toen ze weggingen, konden we ze niet meer missen"

De Limburgse Toos en de Friese Antje zouden elkaar nooit hebben leren kennen, maar door de oorlog werden ze beste vriendinnen. In 1995 is een portret van beide vrouwen gemaakt. Toos kwam als jong meisje met haar familie als evacué in 1945 naar wat toen Haulerwijk Beneden (nu Waskemeer) heette. "We zagen er erg tegenop," zegt Antje, "maar toen ze weer weggingen, konden we ze niet meer missen."

Toos gaat bij Antje op bezoek met Limburgse vlaai en wat volgt, is een ontroerende ontmoeting, waarbij beide vrouwen elk in hun eigen taal praten over wat ze samen beleefden.

Bekijk hier de documentaire.

De Overval - Foto: Omrop Fryslân

Achter de schermen bij 'De Overval'

De film 'De Overval' uit 1962 was een groot succes. Wie kent het beroemde verhaal niet van het verzet dat op 8 december 1944 51 gevangenen uit de Leeuwarder Blokhuispoort bevrijdde?

De documentaire 'De kraak de film' uit 2003 kijkt achter de schermen bij de film, hoofdrolspelers Piet Römer en Kees Brusse vertellen over hun rol en ook scenarioschrijver Lou de Jong komt aan het woord.

Bekijk hier de documentaire.

Fersetsfilm fan Eppie Bultsma - Foto: Omrop Fryslân

"Eppie had de contacten"

Eppie Bultsma was één van de belangrijke mensen van het verzet. Hij maakte vlak na de bevrijding een film over de periode dat de NBS (Nederlands Binnenlandse Strijdkrachten) actief was, van september 1944 tot juni 1945, met activiteiten van het verzet, zoals de Luisterpost, voorbereidingen op de Overval en de koeriersdienst.

Na de oorlog emigreerde hij met zijn gezin naar Amerika. In 1991 schonk zoon Jake de film aan Verzetsmuseum Friesland. "Eppie had de contacten" zei Truus Kuipers over de filmer. Hij was een man van documentatie, het zat in zijn aard om dingen vast te leggen.

Bekijk hier de documentaire.

Der Dames Verzet - Foto: Omrop Fryslân
(advertinsje)
(advertinsje)