Coronanieuws 25 april: "Geen bewijs dat antistoffen helpen tegen tweede infectie"

25 apr 2020 - 12:45

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.

 • In Fryslân zijn er tot nu toe in totaal 58 mensen overleden aan het coronavirus, en 494 mensen zijn positief getest;
 • Sportclub Cambuur promoveert niet naar de eredivisie, heeft de KNVB besloten;
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier;
 • Kijk op de kaart voor de actuele situatie in je gemeente.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

23:01
Einde van dit liveblog

Hierbij sluiten we het liveblog van 25 april af. Nog een keer het belangrijkste nieuws van de dag op een rijtje:

 • In Fryslân zijn tot nu toe in totaal 58 mensen overleden aan het coronavirus. Er zijn 496 mensen positief getest.
 • Er liggen 959 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn er vier minder dan een dag eerder.
 • In het centrum van Leeuwarden was het druk, tot ergernis van de horecapolitie.
 • Hans de Boer van VNO-NCW waarschuwt dat de noodsteun van het kabinet, bedoeld om veel ontslagen te voorkomen, een keerzijde heeft. De diepte wordt volgens hem onderschat.
 • Branchevereniging Actiz onderzoekt signalen dat ouderen een verhuizing naar een verpleeghuis uitstellen vanwege het coronavirus.
 • In veel zorginstellingen en verpleeghuizen zijn de beschermende middelen tegen het coronavirus nog niet in orde. Vooral medewerkers in de thuiszorg voelen zich zonder de middelen niet veilig.
 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat er geen bewijs is dat mensen die zijn hersteld van het coronavirus en antistoffen hebben, ook beschermd zijn tegen een tweede infectie.

Zondag een nieuw liveblog! Graag tot dan.

21:59
Fier helpt prostituees zonder inkomen aan voedselbonnen
20:29
Meer dan 200.000 besmettingen

Het aantal doden wereldwijd door het coronavirus is tot boven de 200.000 gestegen. Dat meldden het Britse persbureau Reuters en de website Worldometer zaterdag.

Het aantal besmettingen zal de komende dagen de 3 miljoen passeren. Dat staat nu op ruim 2.891.000.

18:51
WHO: geen bewijs voor immuniteit

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft geen bewijs dat mensen die zijn hersteld van een infectie met het coronavirus en antistoffen hebben, ook beschermd zijn tegen een tweede infectie. In een verklaring waarschuwt de VN-organisatie voor uitgifte van zogenoemde immuniteitspaspoorten. Sommige landen, waaronder Chili, overwegen zo'n document te geven aan mensen die geïnfecteerd zijn geweest en antistoffen in hun bloed hebben, om strenge lockdownmaatregelen te kunnen versoepelen.

Onderzoekers en beleidsmakers, op zoek naar een veilige en efficiënte uitweg uit de beperkende maatregelen, kijken met veel belangstelling naar het percentage van de bevolking dat immuun is voor besmetting. Hoe meer mensen antistoffen hebben, hoe kleiner de kans dat het virus zich verspreidt, is de verwachting. Zo moet geleidelijk groepsimmuniteit ontstaan, die premier Mark Rutte eerder omschreef als een '"beschermende muur" tegen het virus.

Ook het RIVM doet daar onderzoek naar, kondigde het eind vorige maand aan. De eerste resultaten worden in mei verwacht, maar de studie onder duizenden Nederlanders neemt in totaal anderhalf jaar in beslag.

16:16
Minder coronapatiënten op ic

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, bedraagt 959. Dat zijn er vier minder dan vrijdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag zakte het aantal op de ic voor het eerst onder de 1000.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "De afname van vandaag is gering, maar valt binnen de normale schommelingen. We hebben geen reden om aan te nemen dat de geleidelijke daling geheel tot stilstand komt. Het geringe verschil met gisteren wordt mogelijk deels verklaard doordat de ontslagen van de ic in het weekend wat later op de dag plaatsvinden dan doordeweeks."

15:29
'Beschermende middelen nog niet in orde'

In veel zorginstellingen en verpleeghuizen zijn de beschermende middelen tegen het coronavirus nog niet op orde. Dat stelt NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. Veel instellingen geven aan dat de middelen er niet zijn of dat de voorraad beperkt is, terwijl zorgminister Hugo de Jonge twee weken geleden een nieuwe verdeelsleutel bekendmaakte.

Uit een rondvraag van NU'91 blijkt dat men zich met name in de thuiszorg onveilig voelt. Dat komt omdat beschermende middelen daar niet preventief mogen worden ingezet. De voorzitter van de beroepsorganisatie, Stella Salden, noemt het "schokkend" dat op veel plekken de middelen nog niet op orde zijn. "Hierdoor zijn onze mensen in de frontlinie nog steeds onvoldoende beschermd. Deze beroepsgroep moet te allen tijde zijn werk veilig kunnen doen. Die beschermende middelen hadden weken geleden al op orde moeten zijn, zeker nu er zich in de verpleeghuizen een stille ramp voltrekt."

15:23
Maatregelen in begrijpelijke taal

Stichting Lezen en Schrijven heeft video-animaties in begrijpelijke taal gemaakt over de coronamaatregelen. Een op de negen ouders met kinderen die naar school gaan is laaggeletterd. Voor hen is de informatie over de coronamaatregelen voor kinderen tot 12 jaar veel te ingewikkeld, zegt de stichting.

Zo'n 2,5 miljoen volwassenen in Nederland vinden het moeilijk om te lezen, schrijven en/of rekenen. Op de website lezenenschrijven.nl/corona staan de video-animaties.

14:57
'Ouderen vermijden verpleeghuizen'

Branchevereniging Actiz onderzoekt signalen dat ouderen een verhuizing naar een verpleeghuis uitstellen vanwege het coronavirus. De verpleeghuizen bekijken hoe groot de leegstand precies is. Dat schrijft de NOS.

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)