Molens moeten draaien, coronavirus of niet

Het is stil bij de molens van 'Stichting Molens in Menaldumadeel'. Vanwege de coronamaatregelen is publiek niet welkom bij de acht molens die de stichting in bezit heeft. Het betekent echter niet dat de molens niet draaien. "Stilstand is in dit geval echt achteruitgang", zegt bestuurslid Gilbert IJsselmuiden.
Moles moatte draaie, corona of net
IJsselmuiden is naast bestuurslid ook vrijwillig molenaar op molen De Puollen in Dronryp. En om het plaatje helemaal compleet te maken woont hij er ook nog eens naast.
Volgens IJsselmuiden moeten molens regelmatig draaien, omdat ze anders zouden verroesten. Daarom komen hij en zijn collega-molenaars ook in deze coronatijd in actie. Zonder pubiek, want zij zijn vanwege de coronamaatregelen voorlopig niet welkom. De stichting kondigt dat met speciale bordjes in de buurt van de molens aan.
© Omrop Fryslan

Molendag

De nationale molendag op 9 mei gaat niet door, maar ook dan draaien de molens. "En dan symbolisch met een bepaalde gedachte erachter. En dat proberen we te doen met een vlag erin of met een hart en dan echt voor het publiek thuis of die er voorbijkomt. Het gevoel gewoon een hart onder de riem te steken. Van een draaiende molen wordt iedereen blij", zegt IJsselmuiden.