KNVB-baas Gudde: clubs hebben geen duidelijke keuze gemaakt

De KNVB had graag een duidelijker beeld overgehouden aan de stemronde van de clubs over promotie en degradatie. Van de 34 clubs in het betaald voetbal stemden 16 voor promotie en degradatie, 9 tegen en 9 hadden geen mening. "Dat laatste telt zwaar mee", zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal bij de KNVB.
Eric Gudde
"Dan is onze conclusie: er is geen duidelijke signatuur uit de raadpleging naar voren gekomen", zegt Gudde. "De verantwoording voor de beslissing ligt dan volledig bij het bestuur Betaald Voetbal."
En hij heeft dus besloten om geen clubs te laten promoveren of degraderen. "Er zijn nog acht à negen wedstrijden te gaan. Dat is nog een dusdanig substantieel aantal, dat wij niet kunnen kiezen voor promotie en degradatie."
In de top van de eredivisie heeft de KNVB wel clubs aangewezen die Europees voetbal spelen. Bij Cambuur vinden ze daarom dat de KNVB met twee maten meet. Gudde: "Bij Europees voetbal moet je keuzes maken op de ranglijst zoals die er ligt."
Bij promotie en degradatie wilden ze het besluit bij de clubs leggen, die dus verdeeld stemden. "Er waren gemakkelijkere verhoudingen voor te stellen dan 16 voor, 9 tegen en 9 geen mening. Maar wij nemen onze verantwoordelijkheid."