Geslaagd in coronatijd: geen feestjes, wel grote blijdschap

Ieder jaar is de uitslag van de examens voor middelbare scholieren een spannende dag. Dit jaar krijgt het door het coronavirus ook nog een heel andere invulling. Leerlingen kunnen geen feestjes houden met klasgenoten wanneer ze geslaagd zijn en feestvieren thuis is ook lastig.
Utslaggen eksamens yn coronatiid
Daarbij doen alle scholen het net iets anders dan anders dit jaar. Scholen bepalen zelf wanneer ze de cijfers van leerlingen bekendmaken. Officieel zijn ze dan nog niet geslaagd, maar met een beetje rekenwerk komen ze daar wel achter.
Het Piter Jelles Montessori in Leeuwarden maakte donderdag als een van de eerste scholen de cijfers bekend. Docent Trijntje Hofstra is de mentor van Elke Hofstra en mocht haar het nieuws vertellen: "Ik kan je vertellen dat je geen herkansingen nodig hebt!" Met andere woorden: Elke is geslaagd.
Toch mag de school dat nog niet zeggen, omdat alle scholen pas op 4 juni bekend mogen maken wie er echt geslaagd zijn. Tot die tijd is er voor leerlingen van het Piter Jelles Montessori ook nog een tweede kans.
Voor Elke is de periode rond het coronavirus vreemd: "Het schooljaar is heel abrupt geëindigd. Je hebt niet echt een laatste schooldag gehad. Nu hoor je ineens na je toetsweek dat je geen herkansingen hoeft te doen en dus eigenlijk geslaagd bent."
Toch heeft ze er in het maken van haar examens niet veel last van gehad. "Ik wist wel op wat voor manier alles zou gaan en aan de toetsen zelf veranderde niet zoveel. Het was allemaal wel redelijk hetzelfde dus, behalve dat je het thuis moet maken."

Digitale toetsen

Docent Trijntje Hofstra ziet dat ook bij andere leerlingen: "Ik heb aan leerlingen gevraagd hoe ze het digitaal maken van de toetsen vonden. Sommigen vonden het wel fijn om het op deze manier voor te bereiden, want ze hadden toch niks anders te doen. Nu konden ze wat meer in de boeken kijken." Toch hoorde ze ook wel geluiden van leerlingen die liever op school hadden gezeten.
De uitslagen van de examens laten in ieder geval niet zien dat leerlingen last hebben gehad van de situatie. Er zijn dit jaar procentueel meer leerlingen geslaagd dan vorig jaar. Of dat door het thuiswerken komt, is lastig te zeggen.