Friese ziekenhuizen weer klaar voor gewone zorg: "Maar helemaal opschalen kan nog niet"

Friezen met semi-acute klachten kunnen weer naar het ziekenhuis. Er wordt hard gewerkt om de zorg weer goed bereikbaar te maken voor de mensen die binnen twee weken geholpen moeten worden. Veel behandelingen die geen spoed hadden, zijn aan het begin van de coronacrisis uitgesteld.
Fryske sikehuzen
Nu de ergste piek in de coronacrisis voorbij lijkt, komt er capaciteit vrij en willen de specialisten weer gewoon aan het werk om mensen met klachten zo snel mogelijk te helpen.

Langzaamaan meer ruimte

"We zijn er druk mee aan het voorbereiden. Helemaal opschalen zoals voor de coronacrisis, zover zijn we nog niet," zegt Erica Bakkum van de raad van bestuur van ziekenhuis MCL in Leeuwarden. "Dat we dat niet kunnen, heeft te maken met veiligheid. We moeten de stromen mensen gescheiden houden, dus de mensen met COVID-19 en de mensen die gewone zorg nodig hebben."
Toch lukt het de Friese ziekenhuizen om de semi-acute zorg weer beschikbaar te maken. Het gaat dan om mensen die binnen twee weken geholpen moeten worden.

Zorgen over thuisblijvers

Omdat de stroom patiënten met corona in het Noorden veel kleiner is dan in het Zuiden, kon een deel van de acute zorg hier gewoon mee doorgaan. Zo ook de behandeling van mensen met kanker.Toch zijn er veel zorgen bij de ziekenhuismedewerkers. Uit cijfers blijkt dat er normaal in een week in Nederland zo'n 3.500 keer de diagnose kanker vastgesteld wordt en dat dat nu nog maar net de helft is. Dat geldt ook voor mensen met een hersenbloeding.
Bakkum: "Ik roep Friezen dan ook op om met klachten direct naar de huisarts te gaan. We hebben ook overleg gehad met de Friese ziekenhuizen en ambulancevervoerders. Je ziet een terugloop, ook met ambulancetochten. Ga met klachten dus naar je huisarts. We kunnen je opvangen. Het is hier veilig en kan behandeld worden."
© Omrop Fryslan
Veel geplande operaties zijn de afgelopen weken afgezegd. Er wordt nu door de specialisten bekeken wie als eerste geholpen moeten worden. "Ze zijn bereid langer door te werken om mensen zo goed en snel mogelijk te helpen", zegt Bakkum. "Maar zij moeten ook voldoende rust krijgen. We gaan kijken wat we kunnen doen en wanneer."

Financiën onder druk

Erica Bakkum heeft al zorgen over de financiën van het MCL. Een deel van de inkomsten is de afgelopen weken weggevallen. Bakkum: "Kijk, het allerbelangrijkste is dat de gezondheidszorg voorop staat. Dus de zorg aan COVID-patiënten, die moet gewoon goed zijn. Maar het is ook geen geheim dat het MCL er financieel niet goed voorstond. We waren de afgelopen tijd goed op weg om weer financieel gezond te worden. Maar de zorg gaat voorop."
Het ziekenhuis is daarover steeds in gesprek met zorgverzekeraars. "Wij hebben zorgen, maar er ook vertrouwen in dat het goedkomt."