Actie nodig voor behoud dorpshuizen in Fryslân

22 apr 2020 - 20:14

Dorpshuizen of andere ontmoetingsplekken in Fryslân die het door het coronavirus zo moeilijk hebben dat ze op omvallen staan moeten snel financiële steun krijgen. Dat vindt belangenorganisatie Dorpswerk. 'T Polderhuus in Munnekeburen, westelijk van Wolvega is zo'n dorpshuis.

Brandbrief

Begin april kwam Doarpswurk met een brandbrief voor Den Haag. Daarin roepen ze op om met dezelfde financiële vergoedingen te komen voor dorpshuizen en ontmoetingsplekken als ondernemers krijgen. Volgens Doarpswurk hebben ze daarin de steun van de Gedeputeerde Staten in Fryslân. Nu zegt Doarpswurk dat als een buurthuis of ontmoetingsplek het zó moeilijk heeft adt het op omvallen staat ze zullen kijken of daar bovenop snel aanvullende steun kunnen krijgen. Ze zullen dan in gesprek met beherende stichtingen of fondsen, provincie of de gemeente wat kan betekenen.

Dorpshuis 'T Polderhuus in Munnekeburen - Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Bindende functie

'T Polderhuus in Munnekeburen heeft als buurthuis een bindende functie in de regio. De voetbalclub gebruikt de grote zaal als kantine, er zit een biljartvereniging, een koor, er is plaats voor accordeon, dansen en de sporthal wordt gebruikt voor volleybal. Alles is sinds een paar weken echter dicht, terwijl de kosten van het gebouw gewoon doorgaan. "Ik hoop dat we ons kunnen voorbereiden op een anderhalve-meter samenleving, als we dan nog niet omgevallen zijn," zegt secretaris Ernst Duvert.

Nu er al provinciale steun is voor het plan van Doarpswurk is het nu wachten op de gemeentes, zegt Theo Andreae. "Dan kunnen we mogelijk met concrete stappen komen."

Ernst Duver laat aan Theo Andrea van Doarpswurk anderhalve meter-maatregels zien - Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Rode cijfers

Als de kosten voor het dorpshuis hetzelfde blijven en de inkomsten de komende tijd zoals nu uitblijven dan schrijft 'T Polderhuus rode cijfers. "Dat zou dramatisch zijn als we daardoor omvallen, we vormen een regiofunctie omdat een stad in de buurt ontbreekt," stelt Duvert. Wolvega ligt bijvoorbeeld op 12 kilometer afstand van Munnekeburen. Het dorpshuis functioneert onder andere voor Langelille, Spanga, Scherpenzeel, Slijkenburg en Schoterzijl.

Ernst Duver van de stichting De Groote Veenpolder

Theo Andrea van Doarpswurk

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)