Longarts: "Patiënten zijn bang als ze de diagnose krijgen"

22 apr 2020 - 16:57

"Patiënten die de diagnose corona te horen krijgen, zijn bang. Er is de angst om besmet te zijn en anderen te besmetten. En dan zijn ze bang om dood te gaan en dan ook nog de manier waarop: in eenzaamheid te sterven." Dat zegt longarts Wouter van Geffen (35) die zo'n vier jaar in het MCL van Leeuwarden werkt. Van Geffen behandelt nu alleen coronapatiënten. Er liggen in het Leeuwarder ziekenhuis nuz o'n 35 mensen die met het virus besmet zijn. Daarvan ligt de helft op de IC.

De dagen zijn lang voor Van Geffen in het ziekenhuis. En het brengen van een verdrietige boodschap hoort bij zijn werk. Zeker in deze tijden van corona moet hij vaker vertellen dat een behandeling op de IC geen zin meer heeft. En dat zijn moeilijke gesprekken.

"Ik zeg waar het op staat, maak het niet mooier dan het is. Ik probeer zo eerlijk en duidelijk mogelijk te zijn. Soms worden mensen boos, sommigen vallen stil, sommigen horen alleen de eerste twee woorden die je zegt. Maar bij de meesten komt de klap wanneer ik weg ben."

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Daar komt nog bij dat de familie er vanwege besmettingsgevaar niet bij aanwezig kan zijn. "Dat maakt het veel moeilijker, voor mij als dokter en voor de ontvanger van de boodschap. Het eerste wat mensen willen doen is dat ze elkaar vast willen pakken, huilen met elkaar. Maar dat kan nu niet."

Bovendien komt Van Geffen "verstopt in een soort maanpak met alle beschermingsmiddelen" bij de patiënt. Dat maakt het niet makkelijker om de arts als mens te zien.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Van Geffen hoopt dat de coronacrisis snel voorbij zal gaan, al houdt hij zijn hart vast. "Deze ziekte houdt niet op, ook al dalen de cijfers. Maar als ik zie hoe de mensen buiten stiekem weer toenadering zoeken, denk ik dat er weer een toename komt van de problemen."

Soms voelt hij zich machteloos, maar hij zegt met klem dat de macht van de dokter beperkt is. "De ziekte heeft de macht, wij hebben maar een paar middelen om dat de beïnvloeden. Uiteindelijk bepaalt de ziekte."

Trefwoorden: 
Leeuwarden MCL coronacrisis
(advertinsje)
(advertinsje)