Doniahiem in Sint Nicolaasga is blij met het verlengen van de coronaregels

De regels voor bezoek aan bewoners van verpleeghuizen worden nog niet versoepeld, dat maakte premier Mark Rutte dinsdag bekend. Eerder gingen er geruchten dat er mogelijk weer een paar mensen op bezoek mochten komen, maar dat bleek onjuist. Bij woonzorgcentrum Doniahiem in Sint Nicolaasga zijn ze daar eigenlijk wel blij mee.
Wensoarchsintrum Doniahiem yn Sint-Nyk © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Miranda Hobo is locatieleider van Doniahiem, dat eigenlijk uit meerdere gebouwen aan de Stationsstraat bestaat. Het is een soort zorgplein, met verschillende woonvormen. "Hier wonen 60 mensen in dit woonzorgcentrum. Maar we hebben ook acht bewoners met dementie op een gesloten afdeling en een aantal aanleunwoningen waar we thuiszorg aanbieden," legt Hobo uit.
De coronamaatregelen lopen daarom ook wat uiteen. "Woonzorgcentra zijn gesloten, maar de bewoners van de aanleunwoningen mogen bijvoorbeeld nog wel bezoek ontvangen en even naar buiten."

Dubbel hek

Voor de bewoners die niet weg mogen, heeft Doniahiem een terras opgezet. Met een dubbel hek. "Zo kunnen mensen toch nog wat in contact blijven met familie. Bij één hek ga je de 1,5 meter toch al vlug voorbij, maar met twee hekken hoeven we het niet als een soort politieagent in de gaten te houden en is er voldoende afstand." Verder zijn er activiteiten zoals gymnastiek, omdat ze mensen minder buiten zijn.
It stek by Doniahiem yn Sint-Nyk © Omrop Fryslân, Willem de Vries

Doniahiem blij met het niet-versoepelen

Doniahiem had wel aan zien komen dat de maatregelen nog wel even zouden duren. "Eerder gingen er wel geruchten over een mogelijke versoepeling, dat mensen weer één of twee personen aan bezoek zouden mogen krijgen. Maar dat bleek niet zo te zijn en de mensen hier zijn daar eigenlijk wel blij mee. We hebben het nu nog buiten de deur voor hen, dat willen we wel zo houden." Volgens Hobo wordt er tijdens een kopje koffie met de bewoners over gesproken, om onrust weg te nemen.

Besmettingen bij personeel

Bij twee medewerkers was wel het coronavirus vastgesteld. "Met dat personeel ben je in gesprek. Dat is anders en je moet snel gepaste maatregelen nemen. In de meeste gevallen betekent dat thuisblijven. Er waren twee medewerkers besmet, daarnaast waren er wat verdenkingen. Maar na het verruimen van de testcapaciteit konden zij getest worden, en die tests waren gelukkig negatief."
Hobo zegt dat er voldoende beschermingsmiddelen zijn bij Doniahiem. "De richtlijnen van het RIVM vinden we duidelijk. Onze bewoners zien we als het ware als een gezin. Besmettingen komen van buitenaf."
Wensoarchsintrum Doniahiem yn Sint-Nyk © Omrop Fryslân, Willem de Vries