Opnieuw actie van SOS Moria bij Oldehove: "Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

Op verschillende plaatsen in Nederland wordt door actiegroep SOS Moria een noodsignaal afgegeven. In Leeuwarden gebeurde dat woensdag om 12 uur op het Oldehoofsterkerkhof. Het is een oproep aan het kabinet om vluchtelingenkinderen van de Griekse eilanden naar Nederland te halen. "Er vindt een humanitaire ramp plaats op de Griekse eilanden", zegt Femke Molenaar van PAL Groenlinks.
Opnij aksje fan SOS Moria by Aldehou
In Nederland hebben 40 gemeenten aangegeven dat zij vluchtelingenkinderen willen opvangen. Op het Oldehoofsterkerkhof voerde SOS Moria daarom actie. De groep wil dat de Nederlandse regering instemt met de hulp, zoals andere landen eerder ook al deden. Het is een noodsignaal, zegt verslaggever Auke Zeldenrust, die erbij was toen 5 mensen van de actiegroep op het plein een tekst voordroegen. Hun actie is een dwingende oproep aan het kabinet om in actie te komen voor de kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen. Want de situatie daar is schrijnend.

Humanitaire ramp

"De hulporganisaties hebben het niet voor niks over een humanitaire ramp", zegt Femke Molenaar van PAL GroenLinks, die ook bij het actievoeren aanwezig was. "De kampen zitten overvol, er zit nu een veelvoud aan mensen in de kampen. Er moet iets gebeuren. De meest kwetsbare kinderen, kinderen die alleen reizen, moeten worden geholpen."
© Auke Zeldenrust, Omrop Fryslân
Molenaar vindt dat de regering verantwoordelijkheid moet nemen. "In Duitsland zijn op dit moment 50 kinderen aangekomen en is de tweede lading van 50 kinderen ook die kant op. Nederland doet niks", zegt Molenaar. "Daarom hebben wij het kabinet opgeroepen om solidariteit te tonen met de 10 landen in Europa die nu al kinderen opvangen, en ook met de Grieken."

Coronamaatregelen

Door het coronavirus ligt de opvang van de kinderen nu veel gevoeliger. Toch vindt Molenaar dat er geen reden is om de kinderen niet op te vangen. Bovendien zijn het juist de basisscholen die straks weer opengaan, zegt Molenaar. "Wij laten onze kinderen ook weer naar school gaan. Het verhaal is dat kinderen het virus niet overbrengen."

'Final Call'

In Leeuwarden hebben de PvdA, PAL Groenlinks, de ChristenUnie en D66 eerder al een motie aangenomen voor de opvang van de kinderen. In de Tweede Kamer vindt vrijdag het debat hierover plaats. Daarom voert SOS Moria op donderdag door het hele land opnieuw actie. "Om 2 minuten voor 12 wordt overal hetzelfde signaal afgegeven, op verschillende manieren", zegt Femke Molenaar. "Dan wordt in alle 40 gemeenten de 'final call' gemaakt."
Verslaggever Auke Zeldenrust was aanwezig tijdens het actievoeren van SOS Moria