Online audities voor theatervoorstelling De Tocht beginnen

Vanaf woensdag kan er auditie worden gedaan voor het grote theaterspektakel De Tocht. Voor de hoofdrollen zijn acteurs benaderd, maar iedereen maakt kans om een van de bijrollen of figuranten te spelen.
© Omrop Fryslân
De voorstelling over de Elfstedentocht moet net zo'n groot gebeuren worden als Soldaat van Oranje en gaat in première op 2 oktober 2021. Dat lijkt nog ver weg, maar de audities moeten nu wel beginnen.
Er zijn in de voorstelling vijf hoofdrollen voor rond de dertig jaar die een vriendengroep spelen en een grote rol voor een vrouw van zo'n vijftig jaar. Er zijn al reacties binnen voor deze rollen, zegt assistent-regisseur Tjerk Kooistra.

Elfstedentocht trekt acteurs

"Het thema Elfstedentocht werkt goed. We hebben ook reactie gekregen van mensen waar we nog nooit aan gedacht hebben om ze te vragen." Kooistra mag geen namen noemen maar omschrijft wel een acteur. "Hij speelt in Duitsland en is een wereldster in musicalland. Wij hadden er niet eens van gedroomd om hem te vragen, maar hij heeft ons benaderd."
Wat volgens Kooistra ook meespeelt is corona. "Er gaan projecten niet door en acteurs komen daardoor vrij."
Omrop Fryslân volgt de ontwikkelingen van het theaterstuk. In maart stelde de organisatie van De Tocht 16.868 'startbewijzen' beschikbaar. en om inspiratie op te doen hebben de regisseur, schrijver, componist en choreograaf hun vorig jaar een week lang ondergedompeld in de elf Friese steden.

50 procent Fries

Kooistra heeft zelf ook een streven als het om de acteurs en de rest van de crew gaat. Hij wil eigenlijk dat de helft uit Fryslân komt. "Wij hoeven geen 'posterboys' in de voorstelling. Dat kunnen ook gewoon Friezen zijn." Kooistra wil zien hoe ze met de voorstelling het theaterklimaat in Fryslân kunnen verbeteren. Zodat de provincie er ook wat aan overhoudt.

Moet je ook kunnen schaatsen om auditie te doen?

Een voordeel van veel Friezen in de voorstelling is dat deze waarschijnlijk ook goed kunnen schaatsen. "Maar het wordt echt geen Dancing on Ice," zegt Kooistra. De bijrollen en figuranten moeten wel kunnen schaatsen of het vlug kunnen oppakken. Voor de hoofdrolspelers wordt wel schaatsles verzorgd als dat nodig is.
Auditie doen kan via de website van musical De Tocht.