Coronanieuws van woensdag 22 april: Er liggen nu 56 mensen met corona in Friese ziekenhuizen

22 apr 2020 - 19:45

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus.

  • In Fryslân zijn er tot nu toe in totaal 52 mensen gestorven door het coronavirus en 466 mensen zijn positief getest.
  • Er liggen 56 coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen.
  • Alle evenementen tot 1 september zijn geschrapt, dat werd dinsdag in de persconferentie van het kabinet bekendgemaakt.
  • De scholen gaan langzaamaan weer open, bezoekersregelingen voor verpleeghuizen blijven eerst onveranderd.
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
  • Bekijk op de kaart de actuele situatie in jouw gemeente.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

22:24
Jubileum Hûnewipperrock afgezetd

Hûnewipperrock in Rinsumageest kan dit jaar vanwege de coronamaatregelen, zoals veel andere evenementen, niet doorgaan. Het evenement stond gepland op 28 en 29 augustus. Het afzeggen van het evenement is extra zuur vanwege het 10-jarig jubileum van het festival. Dit jaar had de organisatie onder andere Handsome Poets geregeld voor een optreden.

22:20
SKS wil toch wat organiseren

Het bestuur van de SKS denkt na over de mogelijkheden om toch 'wat' te organiseren in de veertien dagen dat anders het SKS kampioenschap zou worden verzeild. Dat zei voorzitter René Nagelhout na de bestuursvergadering woensdagavond. "Om helemaal niets te doen in ons jubileumjaar is zonde", zo zei hij.

Lees hier meer over de plannen.

22:05
Anderhalvemeterbank

Architect Nynke Rixt Juckema heeft een speciale coronabank ontworpen. Hierop kunnen zeven mensen tegelijk zitten, terwijl ze allemaal op de veilig anderhalve meter bij elkaar vandaan zitten. Volgens Juckema is zeven internationaal gezien oom een geluksgetal, en kan het ook geassocieerd worden met de regenboog, planeten en wereldwonderen.

"Veel mensen hebben een natuurlijke behoefte om elkaar te ontmoeten en nieuwtjes uit te wisselen," schrijft Juckema in een persbericht. "Niet voor niets zie je op veel strategische plekken in de openbare ruimte leugenbankjes staan. Bankjes die door de anderhalve meter regel en door het samenscholingsverbod nu onbruikbaar zijn geworden. Een samenleving waarin je wordt gevraagd om anderhalve meter afstand van elkaar te houden vraagt daarom ook om nieuwe inrichtingselementen."

Foto: Omrop Fryslân
19:46
Ziekenhuisopnames in Fryslân bijna gelijk aan gister

Het aantal patiënten in de Friese ziekenhuizen is bijna gelijk aan de cijfers van gister. Er lagen op het meetmoment, 10 uur vanochtend, 56 mensen in het ziekenhuis met het coronavirus. 20 van de 56 liggen op een IC-bed, 36 mensen liggen op een niet-IC-bed. Dat is bijna gelijk aan gister, toen er 57 mensen in het ziekenhuis lagen.

19:36
Voorrang bij vaccinatie

De gezondheidsraad adviseert om ouderen tussen de 70 en 79 jaar in de herfst met voorrang de vaccineren tegen pneumokokken, en ook ex-coronapatiënten met longschade moeten de vaccinatie krijgen. Staatssecretaris Blokhuis neemt het advies over.

Lees hier meer over dit onderwerp.

16:19
"Doe meer tests"

Het RIVM zal met spoed de GGD's vragen om meer werk te maken van het opsporen van mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. "Tot nu toe was gewoon helder dat het te druk was" voor zo'n contactonderzoek, zegt Jaap van Dissel van het RIVM. Maar nu de GGD zegt dit wel degelijk te kunnen doen, moet dat zo snel mogelijk gebeuren, vindt het RIVM.

Buurlanden Duitsland en België steken al veel meer tijd en energie in het achterhalen van de mensen met wie een besmet persoon in contact is geweest. Zo kunnen ze deze mensen ook de opdracht geven om zichzelf te isoleren.

Volgens Van Dissel kijkt Nederland naar de aanpak van andere landen, en de gevolgen daarvan. Maar of een persoonlijke benadering van contacten inderdaad de verspreiding verder kan remmen, is niet duidelijk.

15:13
Jachthavens

De economische schade voor campings en jachthavens door de verlenging van de coronamaatregelen kan oplopen tot 1 miljard euro. Daarvoor waarschuwt de ondernemersorganisatie HISWA-RECRON.

Er zouden 20.000 banen op de tocht staan. De HISWA-RECRON is teleurgesteld dat het kabinet niets heeft gedaan met hun plannen voor een 1,5 meter economie. "Veel vakantieparken en jachthavens bieden meer oppervlakte per persoon dan in een gemiddelde woonwijk", zegt directeur Geert Dijks.

14:55
Wat zijn de economische gevolgen voor Fryslân?

Kappers kunnen geen klanten ontvangen, de horeca heeft geen omzet, de evenementensector ligt stil, de uitzendbranche meldt dat de omzet met 30 procent omlaag is gegaan, het consumentenvertrouwen in ingestort. En intussen heeft het kabinet al 19 miljard euro uitgegeven aan steunmaatregelen. Hoe moet dat ooit allemaal betaald worden? Wat betekent dit voor de Friese economie?

Lees of luister hier het volledige interview met prof. dr. Jouke van Dijk van Rijksuniversiteit Groningen.

Prof. dr. Jouke van Dijk - Foto: Jouke van Dijk
14:53
Verschillende organisaties van dorpsfeesten komen met een verklaring:

Dorpsfeest Achlum

"Beste Achlumers, Helaas doet het COVID-19 virus ook het Achlumer dorpsfeest de das om. De maatregelen die tot 1 september van kracht zijn laten ons geen andere keuze dan deze editie af te gelasten. Gezondheid is nu even wat belangrijker dan een mooi feest. Samen met jullie hopen we in de nabije toekomst in schitterend Corona-vrij feest te organiseren! Denk goed om jezelf en om elkaar!"

Feestcommissie De Blesse-Pepergea

"Beste feestgangers.... Helaas het 65e dorpsfeest laat nog even op zich wachten!! Gezondheid staat voorop, en we blijven positief, dus we verplaatsen alles naar: 24-25-26-27 juni 2021!! Blijf gezond!"

Oranjevereniging Eksmoarre-Allingawier

"Net als Mark Rutte, zijn ook wij als bestuur teleurgesteld nu we horen dat alle evenementen tot 1 september zijn afgelast. Dat betekent namelijk dat het dorpsfeest dit jaar niet door kan gaan. Niet in de versie zoals jullie dat van ons gewend zijn tenminste. Maar hé, wij zijn niet voor niks een bestuur dat ieder jaar van alles verzint om een leuk feestje te bouwen. En dat gaan we dus ook dit jaar doen! Op Koningsdag kunnen jullie alvast kennismaken met ons improvisatietalent binnen de corona-maatregelen. Na Koningsdag gaan we verder met het uitwerken van de corona-proof ideeën om ook tijdens het dorpsfeest met een alternatief programma te komen voor al onze leden van alle leeftijden!"

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)