Van SKS Skûtsjesilen tot Psy-Fi: deze evenementen gaan niet door

Deze zomer niet met een kleedje naar dat ene openluchttheater of met de verrekijker in de hand vanaf de wal het skûtsjesilen volgen. Grote evenementen gaan tot in ieder geval 1 september 2020 niet door. Hier een overzicht van de Friese evenementen die we een jaar moeten missen.
It SKS Skûtsjesilen op De Lemmer by de baai © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Dit artikel is natuurlijk niet helemaal compleet met álle evenementen die deze zomer in de provincie georganiseerd zouden worden, maar wordt nog wel aangevuld.

Skûtsjesilen

SKS
"Het is jammer, maar we zijn ook blij dat er duidelijkheid is", zegt René Nagelhout, voorzitter van het SKS-skûtsjesilen. "Dit is voor het eerst dat het kampioenschap niet doorgaat, en dat net nu we 75 jaar bestaan." Woensdag komt het bestuur van het SKS samen. "We overleggen of het verplaatst kan worden, maar hoe ziet het jaar er dan uit? Hebben we dan nog tijd?" Financieel is het ook een minder jaar, maar dat zal de vereniging niet direct merken. "We zijn een gezonde vereniging met steun van sponsoren. We staan niet direct voor grote problemen", aldus Nagelhout.
SKS-voorzitter René Nagelhout
IFKS
Voorzitter van de IFKS Sicko Heldoorn geeft aan dat de berichtgeving uit de conferentie duidelijk is. Het 'Iepen Frysk Kampioenskip Skûtsjesilen' gaat niet door. Ook dit bestuur gaat woensdag om tafel, maar dan zodat ze met een volledig bericht naar buiten kunnen treden. De kans dat de zeilwedstrijd later dit jaar zal plaatsvinden, is niet groot. "Dat ligt bij skûtsjesilen niet voor de hand, maar dat moeten we morgen bespreken", vertel Heldoorn.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Festivals

Grote festivals zoals Welcome to the Village, Glemmer Beach, Dokk'em Open Air, Veenhoop Festival, Psy-Fi en de Sneekweek gaan ook niet door. "We zitten al een poos in de annuleringen", vertelt festivalorganisator Wiebe Kootstra. "Het is de vraag of de festivals in september wel doorgaan." Kootstra organiseert onder andere Psy-Fi, Veenhoop Festival en het Oktoberfest. Toch is hij blij met de concrete uitspraken. "Hoe zwaar kut het eigenlijk ook is."
Er staan veel jubilea op de evenementenkalender. "Het Fries Straatfestival zou dit jaar veertig jaar bestaan, Glemmer Beach tien jaar en natuurlijk 75 jaar vrijheid. Het zou een jubileumjaar worden, maar is een rampjaar." In 2021 hebben we zeventig jaar Veenhoop Festival. "Johan, de voorzitter van het fesitval, heeft al een grote headliner geboekt." Wie dat is, houdt Kootstra nog stil.
"Voor het Oktoberfest hebben we een vergunning aangevraagd om het in oktober te laten plaatsvinden." Eerst zou het festival niet doorgaan. "Maar ik hoop dat we een alternatief kunnen bieden, en dat we nog wat verdividatie kunnen brengen", zegt Kootstra.
De festivals die dit jaar in ieder geval niet doorgaan, zijn: Psy-Fi, Veenhoop Festival, Glemmer Beach, Dokk'em Open Air, Into the Grave, Into the Great Wide Open en SimmerDeis.

Openluchttheaters

Jelle Wesselius is voorzitter van Stichting voor Amateurtoneel in Fryslân en dit jaar ook nog jurylid van Gouden Gurbe. Een beter jaar kon ik niet hebben", grapt hij. "Tien van de dertien aanmeldingen voor de Gouden Gurbe gaan niet door. Bij drie voorstellingen staat nog een vraagteken, maar repeteren is bijna onmogelijk."
Zoals het nu lijkt gaan de theaters in Jorwert en Arum nog door, evenals de jongerenploeg van Jorwert. "Het is hartstikke sneu, maar we blijven positief: dan hebben we volgend jaar extra veel te zien." De dorpen die niet ieder jaar een openluchttheater organiseren, zoals Metslawier en Warten, zullen het in 2021 weer proberen, naast de andere dorpen die dan ook een openluchttheater organiseren.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Concoursen

"Mijn voorkeur gaat uit naar één standpunt dat we samen aannemen: we conformeren ons aan de maatregelen en zien er allemaal vanaf", zegt Henk Dijkstra, voorzitter van stichting Gezamenlijke Concoursen Fryslân. De concoursen vallen zowel voor als na 1 september. De organisatie van het concours in Dokkum op 22 juni had eerder al aangegeven de stekker eruit te trekken. De concoursen van Garyp (18 tot en met 20 juli), Rijs (3 augustus) en Buitenpost (7 augustus) kunnen voor het eerst niet doorgaan. De laatste twee organisaties hebben al eens geopperd om een editie zonder publiek te houden.
"Een concours zonder publiek zie ik het nut niet van in", zegt voorzitter van SGCF Henk Dijkstra. "Een concours is een samenkomst van artiesten, de rijders en het publiek. Uit het oogpunt van solidariteit doe ik daar een beroep op. Helaas kan ik het dit jaar niet doorgaan."
Na 1 september worden er concoursen georganiseerd in Drogeham (7 september) en in Workum (25 september).

De PC

De PC wordt dit jaar niet op de vijfde woensdag van juli gekaatst, maar pas op 30 september. Dat meldt de organisatie. Dit is een gevolg van de maatregelen, die premier Rutte dinsdagavond bekend maakte. De PC had al met dit scenario rekening gehouden. In de vergunningsaanvraag was niet alleen voor de oorspronkelijke datum van 29 juli toestemming gevraagd, maar ook voor woensdag 30 september. Informatie over de kaartverkoop volgt later.

Fierljeppen

De Friese 'Ljeppersbond' had gehoopt dat ze half juli met de wedstrijden konden starten, maar daar is nu definitief geen sprake van. Dus geen Fries Kampioenschap op 11 juli in Winsum en ook het Nederlands Kampioenschap, dat 29 augustus in Burgum zou plaatsvinden, gaat niet door.
Woensdag- en donderdagavond zal eerst de Nederlandse Fierljeppersbond, de NFB, in een digitale bijeenkomst bespreken wat de mogelijkheden zijn, waarna het FLB, de Friese Ljeppersbond, in conclaaf gaat. Opties die op tafel komen zijn: wedstrijden later houden, wedstrijden zonder publiek of wedstrijden filmen en online uitzenden.
"Ljeppen is eigenlijk een redelijk individuele sport", aldus voorzitter Teije Dijk van FLB. Maar fierljeppen zonder publiek lijkt hem niet meteen wat: "Het gaat toch ook om de interactie tussen ljeppers en publiek." Dijk wil zoveel mogelijk opties bekijken: "Een jaar zonder fierljeppen kan eigenlijk niet."
De 34e Friese Ballonfeesten op De Jouwer © Omrop Fryslân, Sian Wierda

Friese Ballonfeesten

Een enorm teleurgestelde organisaties van de Friese Ballonfeesten in Joure. "Het is ontzettend jammer", vertelt voorzitter Herman Kleinsmit. "We hadden alles klaar en op de rit. We konden zo los. In plaats daarvan starten we met het afbellen van de ballonnen". Volgens Kleinsmit hadden ze weer een paar mooie buitenlandse ballonnen vastgelegd. Hij hoopt dat die ballonnen volgend jaar weer willen komen. Vorig jaar waren ze net met een nieuw bestuur van start, een enthousiaste groep die er echt zin in had. De organisatie bekijkt of er later dit jaar nog iets klein georganiseerd kan worden."Een leuk ballonfeestje om toch wat te doen".
© RaRaRacing

Autocross

Bij de autocross sneuvelen ook een aantal races. De Kings Battle in april ging al niet door, maar nu vervallen ook de Friese kampioenschappen van 5 juli. "Er vervalt veel. Een aantal crosses kunnen we verschuiven, maar niet allemaal", vertelt voorzitter van FAC Autocross Roland Louwsma. Het laatste weekend van augustus zou ook de race om de F1-bokaal plaatsvinden. Die race wordt door de commissies van Blauwhuis en Hallum georganiseerd.
"We hebben nog niet overlegd met de Hallummer commissie of we die verplaatsen", laat Louwsma weten. "Wij zijn ook afhankelijk van de nationale autosportbond. Daar moeten we ook mee overleggen." Het seizoen voor de autocrossers is niet helemaal voorbij. "We hebben nog wel een paar data die we invulling kunnen geven, maar hoe weten we nog niet. Als we een mooie nazomer hebben, dan kunnen we misschien in oktober nog rijden. Dat hebben we wel vaker gedaan en is prima. Het zou fantastisch zijn als we aan het einde van dit seizoen nog een paar mooie races kunnen houden."