Persconferentie: evenementen tot 1 september geschrapt, kinderen naar school

21 apr 2020 - 19:43

In de persconferentie van premier Mark Rutte en RIVM-directeur Jaap van Dissel zijn een paar gebieden bekendgemaakt waarin een versoepeling van de coronamaatregelen wordt ingesteld. Het gaat met name om het basis- en voorgezet onderwijs en het sporten voor kinderen. Daartegenover gaan evenementen tot 1 september niet door, kunnen mensen nog niet naar de kapper en zullen de bezoekersregels in verpleeghuizen nog niet veranderen.

Foto: ANP

Een van de belangrijkste punten in de persconferentie is het onderwijs. "Het advies van het Outbreak Management Team dat basisscholen, het speciaal onderwijs in de basisschool-leeftijd en kinderopvang na de meivakantie open kunnen nemen we over. Dat betekent dat kinderen de helft van de tijd naar school kunnen. Bijvoorbeeld de ene helft van de kinderen op de ene dag, en de andere helft van de kinderen op de andere dag. De ingangsdatum hiervan is 11 mei. We willen scholen zelf ook ruimte bieden voor eigen invulling. De buitenschoolse opvang volgt het ritme van de scholen," zegt premier Rutte.

Onderwijs en sport

Er is goed nagedacht over dat besluit, zegt de minister-president. "We menen dat dit besluit verantwoord is. Uit alle gegevens blijkt dat jonge kinderen minder snel besmet raken en de risico's minder groot zijn. De 1,5 meter-regels zijn bij jonge kinderen niet te hanteren. Deze maatregel maakt ook het leven van thuiswerkende ouders makkelijker." Rutte maakte nog wel wat opmerkelijks bekend: "Leerkrachten en personeel in de kinderopvang kunnen zich laten testen, daarmee komen we tegemoet aan de zorgen die er zijn. Leerkrachten en kinderen met klachten blijven natuurlijk thuis."

Het voortgezet onderwijs kan zich voorbereiden op de 1,5 meter-school vanaf 1 juni, gaf Rutte aan. "Individueel sporten kan: hardlopen, fietsen, wandelen. Dat is goed voor iedereen, zeker nu we meer aan huis gebonden zijn. Voor kinderen en jongeren is het lastig om binnen te zitten, daarom mogen kinderen tot en met 12 jaar vanaf 28 april weer buiten trainen. Dat is de groep die ook al samen buiten speelt. Er zullen geen officiële wedstrijden plaatsvinden, ook omdat daarbij vaak wordt gereisd. De kinderen op middelbare scholen tot de leeftijd van 18 krijgen ook meer ruimte om buiten te sporten, ook met 1,5 meter afstand en zonder officiële wedstrijden. Geen ouders langs de lijn, thuis douchen en je gezond verstand gebruiken. We vragen gemeenten de regie te nemen."

Evenementen

Voor evenementen blijft gelden dat ze voorlopig van de baan zijn. De datum daarvoor is zelfs verlengd. "De evenementen tot 1 september gaan niet door. Aanvankelijk was dit tot 1 juni, maar deze regel wordt dus verlengd. De risico's die het met zich meebrengt kunnen we de komende maanden niet aan. Bovendien hebben organisatoren behoefte aan duidelijkheid. Het betekent geen Pinkpop, geen Vierdaagse en geen Zwarte Cross. Ook geen betaald voetbal tot 1 september. We ontkomen er niet aan om dit offer met elkaar te brengen."

Wat verandert er niet?

Niet alle maatregelen veranderen. "Contactberoepen zoals kappers, masseurs en nagelsalons zijn nog niet mogelijk. Er zijn nog te veel onzekerheden, zoals het nut en de mogelijkheid van persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook de bezoekersregeling bij verpleeghuizen zal niet veranderen. Hier zit veel pijn en verdriet. Hoe moeilijk het ook is, we weten hoe noodzakelijk het is om onze kwetsbaren zo goed mogelijk te beschermen. We doen dit ook vanuit het besef dat het voor ouderen en familie zwaar is." Volgens Rutte blijven ook de basisregels: zoveel mogelijk thuis blijven, alleen boodschappen doen, 1,5 meter afstand houden, handen wassen en hoesten in de elleboog.

Voor de maatregelen waar geen versoepeling voor geldt, zal nu in de week voor 20 mei overlegd worden of er mogelijke vervolgstappen gezet worden.

(advertinsje)
(advertinsje)