Corry Minkema winkelt in Amerika met zelfgemaakt mondkapje

"Er zijn veel dingen die je niet meer mag doen. Als ik naar de supermarkt ga, dan moet ik een mondkapje dragen want anders kom je er niet in. Iedreen doet dat, dus het is niet anders.' Corry Minkema, die al 24 jaar in Amerika woont, maakte haar eigen mondkapje.
Corry Minkema © Corry Minkema
De oud-Leeuwarder verhuisde 24 jaar geleden naar Amerika en woont inBerkely Hights, New Jersey. "Ik woon eigenlijk alleen, maar mijn zoon, schoondochter en kleinkind zijn onlangs vanwege het coronavirus bij mij ingetrokken. Zo kunnen zij hun werk gewoon doen en pas ik ondertussen op." Zelf is Minkema onderwijsassistent voor leerlingen van vijf tot zes jaar. "Ik moet zo nu en dan wel online voor school overleggen, maar ik kan verder toch niet heel veel doen."
Zo ziet Minkema er gewoonlijk uit © Corry Minkema

"Scholen blijven vermoedelijk ticht tot de zomer"

Minkema woont ongeveer een half uur rijden van New York. In die metropool zijn zoveel mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus of er aan zijn overleden, dat mensen verplicht zijn om mondkapjes te dragen. Ze vindt het soms wel eens beangstigend als ze zich bedenkt dat dit zo dichtbij huis zich allemaal afspeelt. Zelf woont ze in een groene omgeving en kan ze iedere dag een wandeling maken. "De scholen zijn voorlopig gesloten tot 15 mei, maar het schoolseizoen loopt hier begjin juni af, dus ik denk dat de scholen ook niet meer openen." voor Minkema is dat een bijzondere situatie, want ze zou dit jaar met pensioen gaan.

Verschillende regels in Amerika

In de verschillende Amerikaanse staten gelden ook verschillende regels. "En dat is wel vervelend, want de mensen die in hun eigen niet naar de parken mogen, komen dan bij ons voor hun ontspanning. En dat lijkt mij ook niet de bedoeling. Er zouden eigenlijk in het hele land dezelfde regels voor iedereen moeten gelden."
Corry Minkema
Omgeving waar Minkema woont © Corry Minkema

President Trump

En dan kom je uiteraard als snel uit op de politiek en de bestuurders van het land, zoals president Trump. "Je hebt niet zoveel aan die man", zegt Minkema. "Hij dacht eerst dat het allemaal wel een beetje zou meevallen, maar er is uiteindelijk veel te laat ingegrepen. Waardeloos. Ik denk dat de gouverneurs de touwtjes beter in handen hebben dan Trump zelf."