GGD: Weer drie coronasterfgevallen, twee nieuwe positieve tests

Er zijn de afgelopen 24 uur in Fryslân drie nieuwe coronastergevallen geregistreerd. Dat meldt GGD Fryslân. Daarmee staat het aantal mensen dat overleden is aan de gevolgen van het coronavirus op 51. Er zijn twee nieuwe positieve tests bij gekomen. Dat is de laagste toename van het aantal positieve tests in weken tijd. Er zijn nu 457 mensen positief getest in Fryslân.
GGD Fryslân © GGD Fryslân
De twee nieuwe positieve tests zijn de laagste toename van het aantal positieve tests in weken tijd. En dan terwijl de testcapaciteit flink vergroot is. "We hebben voldoende tests, maar zelfs de nieuwe teststraat leidt niet tot een piek. Dat geeft aan dat we hier stabiel laag zijn", zegt Margreet de Graaf van GGD Fryslân. Zelfs het mooie weer van de afgelopen weken heeft geen piek opgeleverd. "We gedragen ons netjes in Fryslân. We zitten stabiel laag." Dat komt echter wel mee doordat het weekend net is geweest.
De GGD is dus voorzichtig positief. De positieve resultaten zouden kunnen leiden tot een verruiming van de coronamaatregelen en mogelijk gaan de scholen binnenkort weer open. De Graaf: "Kinderen lijken niet zo'n grote rol spelen in de overdracht. Daarom kunnen we beginnen met ze in groepjes buiten te spelen. Maar ik begrijp dat landelijk éénduidig beleid wel het doel is van het kabinet."

Nog steeds voorzichtig

We moeten echter nog wel voorzichtig zijn, volgens De Graaf. "We zitten nog steeds in een opgeschaalde situatie." De zorg op de IC's gaat nog steeds dag en nacht door. "We moeten zorgen dat het echt laag blijft in Nederland, zodat de zorg kan normaliseren en we ons leven weer op kunnen pakken."
Veel kinderen krijgen nu thuis les, maar dat werkt niet voor iedereen evengoed. Ze hebben daar minder structuur en krijgen minder frisse lucht. De Graaf: "De school helpt kinderen aan een stabiele basis. Als er iets versoepeld zou kunnen worden, zou je wensen dat dat de scholen zijn." De GGD helpt kinderen die het nu lastiger hebben. "Wij houden goed contact met gezinnen. Aan alle kanten is er hulp, maar dat is geen volledige vervanging voor structuur."

Belangrijkste voorzorgsmaatregel

De belangrijkste voorzorgsmaatregel lijkt nu weer wat naar de achtergrond te verdwijnen. De handen wassen is volgens De Graaf nog wel even belangrijk. "We denken nu vooral na over de anderhalvemetersamenleving, maar we vergeten de basis: handen wassen en in de elleboog niezen. Dat is superbelangrijk en daar moeten we aan vasthouden. Ook als alles weer herstelt, want aan gewone griep gaan ook mensen dood."
Het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam is een tijdje geleden begonnen met een app. Daar kun je alle dagen bepaalde gegevens op invullen en zo kunnen mogelijke coronapatiënten snel worden opgespoord. "Er is een hoop te doen rondom die apps. Kijk op de GGD-appstore voor een rating: welke app kan ik gebruiken voor mijn gezondheid en is die ook goed?" De apps zouden een bijdrage kunnen leveren in het bijhouden van de eigen klachten en zegt wanneer je je moet melden bij de huisarts. "Dat is hartstikke mooi, er zitten medische teams zitten achter. Maar er zal meer komen op het gebied van corona en we moeten kijken hoe bruikbaar dat is."

Onderzoek

De GGD doet op dit moment landelijk onderzoek naar het gedrag van mensen bij de bestrijding van het coronavirus. Houden mensen zich goed aan de maatregelen van het kabinet en hoe ondervinden ze dat? Daarover gaan de vragen in het onderzoek dat de GGD'en uitvoeren in opdracht van het RIVM en GGD GHOR Nederland.
Doel is om erachter te komen wat mensen hun drijfveren zijn om zich te houden aan de coronamaatregelen en wat die voor impact op hen heeft. Mensen die deel willen nemen aan het onderzoek kunnen zich hier melden.
Margreet de Graaf van GGD Fryslân