Coronanieuws van 21 april: kinderen naar school, evenementen tot 1 september van de baan

21 apr 2020 - 20:32

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus.

  • In Fryslân zijn er tot nu taoe in totaal 51 mensen gestorven door het coronavirus en 457 mensen zijn positief getest.
  • Er liggen 57 coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen.
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
  • Bekijk op de kaart de actuele situatie in jouw gemeente.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

23:02
Van SKS Skûtsjesilen tot Psy-Fi: deze evenementen gaan niet door

Deze zomer niet met een kleedje naar dat ene openluchttheater of met de verrekijker in de hand vanaf de wal het skûtsjesilen volgen. Grote evenementen gaan tot in ieder geval 1 september 2020 niet door. Hier een overzicht van de Friese evenementen die we een jaar moeten missen.

Lees hier het volledige artikel met allerlei evenementen die geschrapt zijn.

Psy-Fi festival - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
21:03
SKS skûtsjesilen niet in 2020

Ook het SKS Skûtsjesilen gaat niet door in 2020. Dat gebeurt voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging. Het zou een jubileumjaar worden voor de wedstrijden, maar vanwege het coronavirus kan het evenement op 18 tot en met 31 juli niet doorgaan.

SKS Skûtsjesilen by Terherne op de Snitser Mar, fan de pier ôf sjoen - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda
20:42
Vrijdag gesprekken KNVB met Cambuur en SC Heerenveen

Er wordt vrijdag mogelijk meer duidelijk over de toekomst van voetbalclubs Cambuur en SC Heerenveen. De KNVB gaat met alle clubs in gesprek om te overleggen hoe nu verder. De competitie kan niet uitgespeeld worden tot 1 september, nu de coronamaatregelen zijn verlengd. Naar alle waarschijnlijkheid zal promotie en degradatie wel besproken worden. Cambuur is nu koploper in de eerste divisie en dat zou kunnen betekenen dat de Leeuwarders een plekje in de eredivisie krijgen.

20:30
Buma: "Jammer voor de Friese evenementenzomer, maar begrijpelijk besluit"

Het verlengen van de coronamaatregelen kan rekenen op begrip van Sybrand Buma, de burgemeester van Leeuwarden. Maar hij snapt teleurstelling omtrent de gevolgen voor bijvoorbeeld de Friese evenementen, die deze zomer niet kunnen doorgaan, de horeca, die dicht moet blijven, en de cultuursector. Dat zei Buma in een eerste reactie op de persconferentie van het kabinet en het RIVM.

Lees hier het volledige artikel.

Foto: Omrop Fryslân
20:00
Wat is er in de persconferentie gezegd?

In de persconferentie van premier Mark Rutte en RIVM-directeur Jaap van Dissel zijn een paar gebieden bekendgemaakt waarin een versoepeling van de coronamaatregelen wordt ingesteld. Het gaat met name om het basis- en voorgezet onderwijs en het sporten voor kinderen. Daartegenover gaan evenementen tot 1 september niet door, kunnen mensen nog niet naar de kapper en zullen de bezoekersregels in verpleeghuizen nog niet veranderen.

Lees hier het volledige artikel.

Foto: ANP
19:59
Dokk'em Open Air

Ook Dokk'em Open Air gaat naar volgend jaar : "Waar mogelijk proberen we zoveel mogelijk bands door te schuiven naar volgend jaar. Dit is een hele puzzel in verband met internationale tourschema's en beschikbaarheid. We kunnen dus niet garanderen dat de line-up 100% intact blijft. Maar we zijn in goed overleg met alle betrokken bands en boekingsagenten," zo schrijft de organisatie. "We hopen spoedig de definitieve data bekend te maken. Reeds gekochte kaarten blijven geldig. Mocht je verhinderd zijn op de nieuwe datum, dan kunnen de tickets worden geretourneerd. Het is ook mogelijk om je ticket te doneren. Het welzijn van onze vrijwilligers, artiesten en bezoekers staat altijd op de eerste plaats."

Foto: Dokk'em Open Air
19:54
Into The Grave naar 2021

Het festival Into The Grave is verplaatst naar volgend jaar, nu bekend is geworden dat evenementen tot 1 september van de baan zijn. "We kijken naar welke mogelijkheden we hebben om de line up van dit jaar mee te nemen naar volgend jaar. We zullen er alles aan doen om de line up van onze 10e jubileumeditie minimaal net zo vet te laten zijn als dat hij voor dit jaar was. Dit laten we jullie zo gauw als we bands vast hebben liggen weten. Reeds gekochte tickets voor 2020 blijven geldig voor 2021. Mocht je dat niet willen, kijk dan op de website voor meer mogelijkheden," schrijft de organisatie. Ook een nieuwe datum moet zo vlug mogelijk bekend zijn.

19:46
PC Franeker tot 30 september uitgesteld

De PC wordt dit jaar niet op de vijfde woensdag van juli gekaatst, maar pas op 30 september. Dat meldt de organisatie. Dit is een gevolg van de maatregelen, die premier Rutte dinsdagavond bekend maakte. De PC had al met dit scenario rekening gehouden. In de vergunningsaanvraag was niet alleen voor de oorspronkelijke datum van 29 juli toestemming gevraagd, maar ook voor woensdag 30 september. Informatie over de kaartverkoop volgt later.

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets
Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)