Hulpdiensten druk met zoektochten op Tsjûkemar en IJsselmeer

20 apr 2020 - 18:26

De hulpdiensten waren maandagmiddag druk met twee vermisten personen op het water. Met helikopters, boten en op het land werd gezocht naar een surfer op het IJsselmeer. Daarnaast was er tegelijkertijd ook een zoekactie op het Tsjûkemar.

Foto: CAMJO Media

Surfer gered uit Tsjûkemar

Omstreeks half vijf kregen de hulpdiensten een melding van een surfer in de problemen op het Tsjûkemar bij Sint Nicolaasga. Daarop werden de brandweer, een ambulance en politie ingezet. Met twee brandweerboten, een politieboot en hulpdiensten op de wal werd er een zoektocht opgezet. De boten hebben diverse zoekslagen gemaakt op het meer.

Een politieboot trof de watersporter uiteindelijk aan. De persoon was onderkoeld en is door de hulpdiensten behandeld. De mast van de surfplank bleek te zijn afgebroken, waardoor de surfer niet zelf weer naar de kant kon komen.

Foto: CAMJO Media

Loss alarm op het IJsselmeer

Een passant zag halverwege de middag een zeil drijven op het IJsselmeer bij Mirns. Daarop belde de passant met de hulpdiensten en werden er meerdere reddingsboten gealarmeerd. "Een reddingsboot haalde het zeil uit het water en zag dat er een bepaald veiligheidssysteem was geactiveerd. Een andere getuige kon melden dat hij iemand had zien kitesurfen met datzelfde zeil. Daarop werd groots ingezet," vertelt woordvoerder Edwin Granneman van de Kustwacht.

Een Kustwachtvliegtuig, twee Search and Rescue-helikopters, meerder KNRM-reddingsboten en de politie op het strand hebben een zoekactie op touw gezet. Na een poos diende zich echter een andere getuige aan, die aangaf dat hij de surfer uit het water heeft zien lopen. Daarop werd contact gezocht met de surfer en het bleek dat hij inderdaad al weer op de vaste wal was.

Edwin Granneman van de Kustwacht

(Advertentie)
(Advertentie)