SportCast: "Bij Cambuur heb ik de mooiste tijd gehad"

20 apr 2020 - 17:12

In 2013 wordt Dwight Lodeweges de nieuwe trainer van SC Cambuur. De Leeuwarders zijn het seizoen daarvoor kampioen geworden in de eerste divisie en zijn klaar voor de overstap naar het hoogste niveau. Lodeweges vormt dat seizoen met Henk de Jong een geweldig duo. Later stapt de coach over naar SC Heerenveen. Op het moment is hij assistent bondscoach. In de nieuwe SportCast vertelt hij over zijn periodes in Fryslân en hoe het is om met de beste voetballers van de wereld op het veld te staan.

De podcast is ook te beluisteren op Spotify, via Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle voorgaande SportCasts terug te luisteren.

Overstap naar SC Heerenveen

Cambuur laat zien dat het een aanwinst is voor de eredivisie. Lodeweges laat zijn ploeg aantrekkelijk voetballen. Zo wordt er in Leeuwarden met 3-1 gewonnen van aartsrivaal SC Heerenveen en in de Amsterdam Arena haalt Cambuur knap een punt tegen Ajax (1-1). De doelstelling, handhaving, is al bijna een feit. En dan wordt op 30 maart bekend dat Lodeweges de gevoelige overstap maakt naar SC Heerenveen."Het nieuws dat ik naar SC Heerenveen zou gaan lekte eerder uit dan ik dacht. Ik weet nog dat Henk zei, "Dat gaat niet goed komen, dat wordt oorlog." Maar ik was een beetje naïef en heb dat onderschat, met alle gevolgen van dien."

SC Heerenveen

Bij SC Heerenveen voldoet Lodeweges het eerste seizoen aan de doelstelling. De ploeg haalt de play offs. Maar in het tweede seizoen gaat het mis. De club zit middenin de bestuurscrisis en sportief gezien gaat het niet florissant. Volgens Lodeweges kwam dat vooral door het weggaan van aanvoerder Marten de Roon aan het begin van het seizoen. "Ik vond Marten heel belangrijk voor de ploeg en was echt teleurgesteld dat hij wegging (Atalanta Bergamo Red.). Ik dacht ook dat we het elftal in tact zouden laten. Hij had een optie in zijn contract en die zou gelicht worden, maar er waren wat strubbelingen en uiteindelijk ging hij weg. Ik vond toen dat Heerenveen qua kwaliteit door de ondergrens zakte. Dat bleek...."

Na negen wedstrijden vindt Heerenveen zich terug op het teleurstellende 15e plek en stapt Lodeweges op.

Oranje

Tegenwoordig is de oud-Cambuur- en -Heerenveen-trainer assistent bij het grote Oranje. "Ik kreeg een appje van Ronald Koeman, al dacht ik eerst dat iemand me in de maling nam. Maar al snel hoorde ik aan zijn stem dat het echt Ronald Koeman was en hij vertelde dat hij een ervaren veldtrainer zocht. Hij volgde me al langere tijd hoe ik met mijn ploegen speelde en blijkbaar was dat goed bevallen. Dat ik nu bij het Nederlands elftal zit voelt als een mooie beloning."

Foto: Orange Pictures

Afwisselend praten sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber en Arjen de Boer in de SportCast die alle maandagen bij over al het sportnieuws. De presentatie is in handen van Geert van Tuinen.

(advertinsje)
(advertinsje)