Provinciale Staten willen toeristische bedrijven steunen met 'actieplan'

20 apr 2020 - 16:40

Provinciale Staten praten woensdag over een actieplan om de Friese toeristische bedrijven door de coronacrisis te helpen. Door de coronamaatregelen bestaat volgens Statenlid Jaap Stalenburg (PvdA) het risico dat meer dan de helft van alle bedrijven omvalt. "Dat is een probleem van de hele mienskip. We moeten zien dat we dat voorkomen", zegt Stalenburg.

De provincie zal nu de banken vragen om de bedrijven meer tegemoet te komen. "We horen van ondernemers dat het heel moeilijk voor ze is om met de banken in gesprek te komen. Daar ben ik erg van geschrokken." Een beroep op de banken van het provinciaal bestuur zou voor meer bereidwilligheid bij financiers moeten zorgen, want de provincie heeft zelf geen geld om horeca, campings en botenverhuurders te redden. "De provincie kan wel het oliemannetje zijn om de bedrijven te helpen waar dat kan", zegt Stalenburg. Het actieplan toerisme is een initiatief van PvdA, VVD, ChristenUnie en D66.

'Drijf-in' Theehuis

Het Theehuis aan de Pikmar in Grou is op dit moment maar zeer beperkt open als 'drijf-in' restaurant, waar watersporters met hun boot aan de steiger een warme maaltijd kunnen afhalen. "Het stelt qua omzet niet het meeste voor, maar zo blijf je in ieder geval een beetje aan de gang," vertelt ondernemer Timo Slump. Binnen zijn medewerksters bezig om alle stoelen en tafels op anderhalve meter te zetten. Het kost de zaak ongeveer de helft aan capaciteit.

Slump maakt zich ook zorgen over de sector. "Het klinkt misschien gek, maar horeca heeft belang bij andere horeca, want dat zorgt voor gezelligheid. Er hoeft van mij niet een zaak in Grou om te vallen, maar ik maak me wel zorgen."

PvdA-Statenlid Jaap Stalenburg over het actieplan toerisme

Een medewerkster van Het Theehuis met een meetlint van 1,5 meter - Foto: Omrop Fryslân

Enquête

Het Theehuis in Grou zal niet direct omvallen, maar volgens de branche-organisaties voor horeca en toerisme kan zeker de helft van alle bedrijven in de problemen komen als de lockdown nog veel langer duurt. De Toerisme Alliantie Friesland heeft daarom een enquête uitgezet bij ondernemers naar hun situatie. De resultaten komen later deze week.

Bij Het Theehuis hopen ze dat de coronamaatregelen stap-voor-stap wat worden versoepeld, zodat ze weer wat kunnen verdienen. "Van mij hoeft niet alles tegelijkertijd weer open. Eerst maar de droge horeca, met de anderhalvemeter-regels. Als het dan goed blijft gaan met de corona, kun je later altijd weer verder versoepelen. Als de bootjes maar weer kunnen varen."

Eigenaar Timo Slump van Het Theehuis in Grou

De 'drijf-in' zorgt in Grou nog voor een beetje omzet - Foto: Omrop Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)